Власници билборда у Њујорку демантовали: На њему никад није био "ниједан украјински оглас" ИСПРАВЉЕНО

ГС
Власници билборда у Њујорку демантовали: На њему никад није био "ниједан украјински оглас" ИСПРАВЉЕНО

Володимир Зеленски био је у Њујорку гдје је, између свега осталог, пред Савјетом безбједности рекао да само фундаментална реформа УН-а може донијети мир у Украјину.

Многи свјетски медији пренијели су информацију да је у Њујорку направљена поздравна порука те да је наводно на големом дигиталном биллбоарду осванула је порука "Glory to urine" (слава урину), умјесто "Glory to Ukraine" (слава Украјини). На друштвеним мрежама се појавио и снимак наводне поруке са билборда. Анализом организације raskrinkavane.ba утврђено је да се ради о лажној вијести.

Наиме, АП је контактирао власнике компаније која управаља билбордом те су демантовали наведене тврдње.

"Ниједан украјински оглас никада се није приказивао на том простору", рекла је за АП Ерин Ваткинс, генерални савјетник Big Outdoora, компаније која је направила и која управља билбоардом. "То је у потпуности измишљено."

У истој анализи АП наводи како оригинално поријекло снимка није јасно, али да детаљи на њему указују на то да су неки кадрови снимљени давно прије посјете Зеленског.

Наведену тврдњу АП потврдила је и анализа "US Today"

Напомена:

Портал www.glassrpske.com   је 26. септембра 2023. године објавио чланак са насловом "Невјероватан гаф на билборду у центру Њујорка дочекао Зеленског ВИДЕО", што није истина те се ово сматра преношење лажне вијести.

Након обавијести платформе Раскринкавање да је анализом утврђено да компанија која управља наведеним билбордом у Њујорку никад није објавила "ни један украјински оглас", те да је анализом фотографије утврђено да се ради о монтажи, наслов и текст су промијењени.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана