Неуспјех Нове демократије на локалним изборима, изгубили Атину и Солун

Танјуг
Foto: Taнјуг/AP

Владајућа партија у Грчкој, Нова демократија претрпила је неуспјех у другом кругу избора за регионалне гувернере и градоначелнике, изгубивши два највећа града Атину и Солун, као и пет од шест региона у којима су одржани избори.

У главном граду Атини политички почетник кога подржавају социјалисти, Харис Дукас побиједио је актуелног градоначелника Костаса Бакојаниса са скоро 56 одсто гласова, преноси АП. 

Бакојанис је нећак премијера Кирјакоса Мицотакиса, а његова мајка Дора Бакојанис, посланица Нове демократије и бивша министарка, била је градоначелница Атине од 2003. до 2007. године.

У Солуну, социјалиста Стелиос Ангелоудис, који није био званични кандидат своје странке због сукоба међу локалним партијским функционерима, лако је побиједио актуелног предсједника Константиноса Зерваса, са 67 према 33 одсто.

У региону Тесалија актуелни гувернер кога подржава Нова демократија, Костас Агорастос, изгубио је са 60 према 40 одсто од Димитриса Куретаса, кога подржавају и социјалистички ПАСОК и љевичарске партије Сириза.     

Прије него што су катастрофалне поплаве у септембру погодиле тај регион, Агорастос је сматран за фаворита за четврти узастопни мандат, а данашњи пораз је резултат лошег управљања кризом и његове и централне владе, наводи АП.

Поред Тесалије, Нова демократија је изгубила изборе у још четири региона од конзервативних дисидената, а једину побједу остварила је на Пелопонезу.

Нова демократија је и даље далеко највећа странка у Грчкој, док су Сириза и ПАСОК по подршци далеко иза ње и боре се за превласт на лијевом центру, не показујући вољу да се удруже како би се супротставили конзервативцима.

Општих избора у Грчкој не би требало да буде до 2027. године, али ће избори за Европски парламент 9. јуна сљедеће године бити први наредни тест популарности владе, додаје АП.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана