Неупотребљиви и стигли прекасно: Зеленски обавjештен о новом проблему

ГС
Foto: НБЦ Њуз

КИЈЕВ - Амерички тенкови Абрамс нису погодни за борбу у операцијама на украјинском ратишту, пише Меркур.

- Аналитичари су одавно идентификовали низ Абрамсових карактеристика које чине амерички тенк неподесним за борбу у Украјини, наводи се у материјалу, а преноси Меркур.

Предсједник Владимир Зеленски је упозорен да, између осталог, овај модел можда неће моћи да издржи мостове који се налазе у региону због превелике тежине. 

Аутор чланка је примјетио да Абрамс такође има велику потрошњу горива, а у борбеним условима може доћи до проблема са обезбјеђивањем сталног снабдјевања.

- Неки западни експерти и украјински званичници вјерују да обим, временски и логистички проблеми тренутно неће дозволити постизање очекиваног ефекта у Украјини, додао је он, преносе Новости.

Осим тога, америчка возила су прекасно испоручена украјинским трупама и више неће моћи значајно да утичу на борбе због блатњавих путева и приближавања зиме, истиче се у чланку.

Биела кућа је раније потврдила да је прва серија Абрамса стигла у Украјину, а САД намјеравају да испоруче укупно 31 тенк. Истовремено, како је објавио Валл Стреет Јоурнал, украјински званичници сматрају да испорука Абрамса неће моћи да промјени ситуацију на фронту. Шеф украјинске обавјештајне службе Кирил Буданов је такође признао да ови тенкови на линији фронта „неће дуго трајати“.

Руски предсједник Владимир Путин, говорећи о њемачким тенковима Леопард и борбеним возилима пјешадије „Бредли“ америчке производње који су претходно испоручени Кијеву, истакао је да „горе лијепо“.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана