Нетањаху: Ударили смо у главу хоботнице

Агенције
Нетањаху: Ударили смо у главу хоботнице

- Ударили смо у главу хоботнице. Народу Ирана поручујем да је наша борба против режима тиранина који пријети читавом региону. Ко год нас повриједи и ми ћемо њега.

Ово је у првом јавном обраћању од удара израелске војске (ИДФ) на циљеве у Техерану и у његовој околини, а у којима је настрадало четворо иранских војника, поручио израелски премијер Бењамин Нетанијаху. 

Предсједник израелске владе се овом приликом захвалио САД на блиској координацији и помоћи у ударима на Иран, додавши да је напад постигао све своје циљеве. Врховни вођа Ирана ајатолах Али Хамнеи изјавио је да ће ирански званичници одредити како Израелу најбоље да покажу моћ Ирана након напада који се догодио прије неколико ноћи, пренијела је званична иранска агенција ИРНА. 

Хамнеи се јуче састао са породицама војника који су погинули у експлозијама које је изазвала ИДФ.

Зло ционистичког режима не треба ни увеличавати ни омаловажавати. Прерачунали су се и они би требали да разумију снагу, вољу и иницијативу иранске нације и наше омладине - поручио је Хамнеи, додавши да иранске власти морају да се ослоне на моћ и вољу иранске нације у односу према ционистичком режиму и треба да учине оно што је најбоље за Иран.

Посљедњи удари ИДФ на циљеве у Ирану још једном су отворили питање да ли би сукоб на Блиском истоку могао да се прошири регионом. Рат се минулих мјесеци из Појаса Газе прелио на југ Либана, гдје се свакодневно сукобљавају израелске снаге са војницима либанске милитантне групе Хезболах. 

Савјет безбједности УН данас ће одржати сједницу на захтјев Техерана, који тврди да је Тел Авив прекршио међународно право директним ударима на њега минуле суботе. У писму СБ УН, стална мисија Ирана при УН је поручила да "акције Израела представљају озбиљно кршење суверенитета и територијалног интегритета Ирана и кршење међународног права и Повеље Уједињених нација".

Амбасадор Израела у УН Дени Данон оцијенио је да је захтјев Техерана за одржавање сједнице СБ УН "још један покушај Ирана да науди Израелу, овог пута у политичкој арени", обећавши да ће се "залагати за право Израела да се брани". Данон је тврдње да је Израел прекршио међународно право назвао "смијешним".

Ирану неће бити дозвољено да се и даље крије иза својих филијала све док Иран наставља да пријети и покушава да нам науди, платиће цијену - рекао је Данон.

Амерички предсједник Џо Бајден је изразио наду да су најновији израелски ваздушни напади на Иран означили крај периода ескалације на Блиском истоку.

Изгледа да нису погодили ништа осим војних циљева. Надам се да је ово крај - рекао је шеф Бијеле куће новинарима у Филаделфији, додавши да је био обавијештен уочи израелских удара на иранске циљеве.

Званичници Бајденове администрације рекли су раније да САД нису биле директно умијешане у напад, али да су се блиско консултовале са Израелом. Уочи напада од минулог викенда, Бајден је "охрабрио" израелског премијера да осмисли узвратни удар на Иран који би одвратио будуће нападе на Израел, изјавио је високи званичник америчке администрације.

Амерички званичници очекивали су да ће Израел узвратити Ирану нешто прије 5. новембра, временског оквира који ће растућу нестабилност на Блиском истоку гурнути у јавност у року од неколико дана након америчких предсједничких избора. Оно што је на крају био веома прорачунат израелски одговор показује да САД и даље могу да утичу на акције Израела у региону када то желе - рекао је за Си-Ен-Ен геополитички аналитичар Х. А. Хелијер. 

- Мислим да је ангажовање САД у том погледу било значајно, али, то такође показује да када САД желе да натјерају Израел да модификује своје понашање, оне то могу да ураде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана