Нетањаху сазива хитан састанак

Танјуг
Нетањаху сазива хитан састанак

​ТЕЛ АВИВ - Израелски премијер Бењамин Нетањаху сазваће састанак безбједносног кабинета на којем ће бити размотрен приједлог Хамаса о могућем прекиду ватре и споразум везан за таоце.

То је данас потврдио неименовани извор у кабинету предсједника Владе Израела.

Према истом извору, прије састанка кабинета, Нетањаху ће имати консултације са својим преговарачким тимом, преноси "Тимес оф Исраел".

Израел проучава одговор Хамаса на приједлог који би укључивао размјену талаца и примирје у Појасу Газе, саопштено је јуче из израелске обавјештајно-безбједносне агенције Мосад.

"Израелски преговарачки тим добио је од посредника одговор Хамаса на оквирни предлог размјене талаца. Израел проучава тај документ и одговориће преко посредника", наводи се у саопштењу Мосада објављеном у име кабинета премијера Бењамина Нетањахуа, преноси "Реутерс".

У саопштењу нема детаља, а палестинска милитантна група Хамас није одмах била доступна за коментар.

Посредници, укључујући Египат, Катар и Сједињене Америчке Државе, већ мјесецима покушавају да обезбиједе примирје и ослобађање преосталих 120 талаца које Хамас држи у Појасу Газе, али мировни напори су у застоју.

Хамас тврди да се било којим договором мора окончати рат уз потпуно повлачење Израела из Појаса Газе, а Израел узвраћа да ће прихватити само привремени прекид борби јер је циљ јеврејске државе потпуно уништење Хамаса.

План примирја који је крајем маја ове године објавио предсједник САД Џозеф Бајден, укључује постепено ослобађање израелских талаца које Хамас држи у Гази и повлачење израелских снага у двије фазе, преноси "б92".

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана