Нетанјаху најавио "пуну одговорност Израела" за Појас Газе "на неодређено вријеме"

Танјуг
Foto: Taнјуг/AP

Израелски премијер Бењамин Нетанјаху најавио је "пуну одговорност" Израела за Појас Газе након завршетка сукоба са Хамасом, на "неограничени период", и још једном одбацио приједлог о прекиду ватре уколико палестински милитанти не ослободе таоце.

Он је у интервјуу за "ABC News" изјавио да сматра да би Израел на неодређено вријеме, требало да има свеобухватну безбједносну одговорност у Појасу Газе.

"Видјели  смо шта се дешава када је немамо. Када немамо ту безбједносну одговорност, оно што имамо је ерупција Хамасовог терора у размјерама које нисмо могли ни да замислимо", нагласио је Нетањаху.

Нетанјаху је говорио и могућностима за општи прекид ватре и привременим "хуманитарним" паузама у борбама, како би се више хуманитарне помоћи доставило у Појас Газе и омогућило  цивилима да побјегну из ратом захваћене палестинске енклаве.

"Па, неће бити општег примирја у Гази без ослобађања наших талаца. Што се тиче тактичких малих пауза, то да, сат овдје, сат тамо, то смо имали и раније, провјерићемо околности како бисмо омогућили да хуманитарна помоћ уђе, или наши таоци да изађу. Али не мислим да ће доћи до општег прекида ватре", саопштио  је Нетанјаху за "ABC News".

Он је додао да сматра да би општи прекид ватре отежао ратне напоре Израела. 

"Ометаће напоре да извучемо наше таоце, јер једина ствар која дјелује на ове криминалце у Хамасу је војни притисак који вршимо", саопштио је израелски премијер.

На питање новинара да ли би Израел дозволио општи прекид ватре ако Хамас пристане на ослобађање талаца, Натанјаху је дао потврдан одговор.

"У ту сврху ће постојати прекид ватре", нагласио је Нетанјаху.

У једномјесечном сукобу у Гази је погинуло више од 10.000 људи, саопштило је Министарство здравља Газе које контролише Хамас. Тај број обухвата 4.104 дјеце. 

У Израелу је више од 1.400 људи погинуло, а 6.900 је повријеђено, саопштила је израелска влада.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана