Нетањаху јавно одбио амерички план о палестинској држави

Srna
Foto: Arhiva

ЈЕРУСАЛИМ - Израелски премијер Бењамин Нетањаху изјавио је да је обавијестио САД да се противи успостављању палестинске државе када се сукоб у Гази оконча.

Нетањаху је обећао на конференцији за новинаре да ће наставити са офанзивом у Гази "до потпуне побједе" - уништења Хамаса и повратка преосталих израелских талаца.

Он је додао да би то могло да потраје "још много мјесеци", пренио је Би-Би-Си.

Нетањаху је рекао да Израел мора да има безбједносну контролу над свим територијама западно од ријеке Јордана, што би укључивало територију било које будуће палестинске државе.

"Ово је неопходан услов и коси се са идејом /палестинског/ суверенитета. Шта да радимо? Ову истину говорим нашим америчким пријатељима, а такође сам зауставио покушај да нам се наметне реалност која би штетила безбједности Израела", рекао је израелски премијер.

Са близу 25.000 Палестинаца убијених у Гази и расељавањем 85 одсто становништва, према Хамасовом Министарству здравља, Израел је под интензивним притиском да обузда своју офанзиву и укључи се у сврсисходне разговоре о одрживом окончању рата.

Израелски савезници, укључујући САД и многе непријатеље ове земље, позвали су на оживљавање "рјешења са двије државе", у којем би будућа палестинска држава постојала поред Израела.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана