Нетањаху: Израел спреман за копнену операцију

ГС/Агенцие
Нетањаху: Израел спреман за копнену операцију

ТЕЛ АВИВ - Осамнаести дан сукоба израелске војске и Хамаса. Власти у Гази тврде да је ИДФ појачао нападе.Израелски премијер Бењамин Нетанијаху сугерисао је у обраћању војницима да је копнена офанзива на Појас Газе и даље у плану.

Нетањаху: Израел спреман за копнену операцију

Израелски премијер Бењамин Нетањаху изјавио је вечерас да је Израел спреман за копнену операцију, али није открио када ће се и како она десити.

„Налазимо се на врхунцу борбе за опстанак“, рекао је Нетањаху у телевизијском обраћању нацији.

Навео је да Израел има два циља пред собом - да уништи Хамас и да ослободи таоце које држи Хамас.

Он је рекао да ће одлуку о томе када ће војска ући у Газу бити донијета на састанку владиног ратног кабинета, преноси Ројтерс.

Израелски премијер поново је позвао палестинске цивиле да напусте сјеверни дио Појаса Газе.

Нетањаху је казао да Израел има подршку свјетских лидера и да они сада разумију да је „Хамас ИСИС (Исламска држава), а ИСИС Хамас“.

Макрон: Масовна копнена интервенција у Гази била би грешка за Израел

Предсједник Француске Емануел Макрон изјавио је данас да вјерује да би за Израел била „грешка“ ако би покренуо „масовну копнену интервенцију“ у Гази, иако је поново потврдио право Израела да се брани.

„Француска признаје право Израела да се брани. Што се тиче копнене интервенције, ако је у потпуности усмјерена против терористичке групе, то је избор који има, али ако је то масовна операција која би угрозила цивилно становништво, у том случају мислим да би то била грешка за Израел“, рекао је Макрон новинарима у Каиру, пренео је Ројтерс.

Макрон је додао да је укупно 31 француски држављанин погинуо у нападима Хамаса у Израелу раније овог месеца.

Ердоган: Све стране у палестинско-израелском рату требало би да обуставе ватру

Све стране у палестинско-израелском рату требало би да обуставе ватру, изјавио је данас предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган, позивајући на хитан прекид ватре.

Ердоган је у обраћању на састанку парламентарне групе Странке правде и развоја (АК) у Анкари изјавио да је прије 7. октобра, када је избио сукоб, планирао да посјети Израел, али је потом отказао такве планове, пренијела је Анадолија.

Он је поручио да његова земља никада неће одобрити да Израел чини злочине.

Скоро половина убијених у израелским нападима на Газу до сада су дјеца, што показује да је циљ планска бруталност да се почине злочини против човјечности, оцијенио је Ердоган.

Он је истакао да они који су се, у рату Русије против Украјине, „залагали за свет“, сада ћуте о „масакру“ у Гази, што је, како је рекао, „најконкретнији израз лицемерства“.

Ердоган је оптужио државе ван региона Блиског истока да су само „долиле уље на ватру“ пружањем подршке Израелу, додајући да ће САД, такође, бити на губитку, јер не желе да се праведно влада свијетом.

Критике Турске према неправедној структури Савјета безбједности УН поново су потврђене најновијим дешавањима, додао је предсједник Турске и подсјетио да је једна од пет сталних чланица Савјета безбједности уложила вето на резолуцију о прекиду ватре на Блиском истоку.

Ердоган је поновио свој познати слоган за реформу УН, поручивши: „Свијет је већи од пет“, алудирајући на пет сталних чланица Савјета безбједности УН са правом вета, навела је агенција.

„Израелски напади на Газу су за оне који их изводе и за оне који их подржавају знак стања које указује на убиство и менталну болест“, додао је он.

Ердоган је, такође, казао да „Хамас није терористичка организација“, већ група „ослободилаца и муџахида“ (бораца) који се боре да заштите своју територију и људе.

„Заједничко дјеловање исламских земаља довело би најприје до примирја, а потом до трајног мира на Блиском истоку“, сматра је он.

Јеврејски народ добро зна да је Турска једина земља која је стољљећима без антисемитизма, додао је Ердоган.

„Позивам све земље са разумом и савешћу да изврше притисак на Нетанијахуову (израелски премијер Бењамин) владу да врати државу Израел здравом разуму“, истакао је он.

Ердоган је поручио је да је Турска спремна да буде један од гарантора мира за палестинску страну, са својим хуманитарним, политичким и војним капацитетима.

ИДФ напао аеродроме у Сирији

Израелска војска напала је аеродром у Алепу, наводе сиријски медији. 

Погођена је полетно-слетна стаза и нанијета материјална штета, жртава није било.

Израел је у неколико наврата од ескалације сукоба са Палестинцима гађао сиријске аеродроме, а руско министарство спољних послова назвало је такве поступке грубим кршењем међународног права.

Противтенковска ракета испаљена је са територије Либана на израелски тенк, а израелска војска узвратила је ватру.

Израел престао да издаје визе званичницима Уједињених нација

Израелске власти су престале данас да издају визе званичницима Уједињених нација, дан након што је генерални секретар УН Антонио Гутереш рекао да је напад Хамаса на Израел изазван израелском окупацијом Појаса Газе, објавио је данас „Тајмс оф Израел", позивајући се на неименованог израелског званичника.

Раније је израелски амбасадор при УН Гилад Ердан најавио да званичници Уједињених нација неће добити визе због изјаве генералног секретара.

„Вријеме је да им одржимо лекцију", поручио је Ердан.

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш саопштио је да нема оправдања за смртоносни напад Хамаса на Израел, након што су га израелски званичници позвали да поднесе оставку због изјаве да се Хамасови напади „нису догодили у вакууму", преноси Танјуг.

Гутереш је написао на друштвеној мрежи Икс (Твитер) да патње палестинског народа не могу да оправдају ужасне нападе Хамаса, као ни да напади те групе не могу да оправдају колективно кажњавање палестинског народа, пренео је Ројтерс.

У Појасу Газе је остало још по три литра воде по становнику, саопштила је хуманитарна организација Оксфам, која је додала да је то пет пута мање од минимума који наводе УН.

Папа Фрања рекао је да „охрабрује ослобађање талаца и улазак хуманитарне помоћи у Газу", додајући да се „настављају молитве за оне који пате и за наду за мир на Блиском истоку и другим регионима које погађа рат".

Хамас испалио ракету дугог домета ка Хаифи

Ракета дугог домета испаљена је данас из Појаса Газе и активирала сирене за узбуну у насељима јужно од Хаифе, саопштила је израелска војска.

Бета преноси да је наведено да је ракета експлодирала у ваздуху, а израелска служба хитне помоћи је рекла да није било извјештаја о повређенима.

Одговорност за напад преузео је палестинска екстремистичка организација Хамас која влада Појасом Газе, рекавши да је испаљена ракета Р160 за коју се верује да има домет 160 километара.

Авад: Уништена готово половина стамбених објеката у појасу Газе

Израелски пројектили и ваздушни напади уништили су готово половину стамбених објеката и тако оставили без склоништа десетине хиљада Палестинаца, изјавио је палестински амбасадор у Узбекистану и Киргизији Џавад Авад.

"Израел намјерно гађа стамбене објекте. Готово 50 одсто њих уништено је у Гази, а Израелци желе да униште све што је остало. Као резултат тога, десетине хиљада Палестинаца остало је без скровишта", рекао је Авад за ТАСС.

Он је позвао међународну заједницу да заустави поступке Израела који доносе цивилне губитке у Гази.

"Резолуција УН мора бити спроведена и морају се створити двије државе за двије нације. Израел мора да напусти окупирану палестинску земљу са пријестоницом у Источном Јерусалиму. То је наш став и то се мора десити. Заправо, то ће се десити", додао је Авад.

Палестинска група Хамас извршила је велики ракетни напад на Израел из Појаса Газе 7. октобра. Израел је одговорио ваздушним нападима и запријетио копненом операцијом у Гази, а извршио је и ударе на територију Либана и Сирије.

У сукобима од 7. октобра до сада је погинуло више од 5.000 Палестинаца, а рањено је више од 15.000. Број погинулих Израелаца достигао је 1.500, а рањено је више од 4.500.

Амерички војни саветници покушавају да убиједе Израел да не почиње копнену операцију

Амерички војни савјетници покушавају да убиједе Израел да не почиње копнену операцију у Појасу Газе и не понављају искуство тешких градских борби какве су вођене у вријеме ирачке кампање, тврди Си-Ен-Ен.

Умјесто тога, предлажу извођење прецизних ваздушних удара и локалне нападе или рације.

Хамнеи оптужио САД да „усмјеравају" нападе Израела на Појас Газе

Врховни ирански вођа ајатолах Али Хамнеи оптужио је САД да „усмјеравају" нападе Израела на Појас Газе.

„Сједињене Државе на неки начин усмјеравају злочин који се чини у Гази", рекао је он.

Сунак заложио се за „паузу у борбама како би помоћ могла да уђе у Газу",

Британски премијер Риши Сунак заложио се за „паузу у борбама како би помоћ могла да уђе у Газу", али је одбио позиве за потпуни прекид ватре у рату Израела и Хамаса.

Сунак је, говорећи у доњем дому британског парламента, рекао да „Израел има право да војно одговори на напад Хамаса од 7. октобра, све док поштује међународно право".

Британски премијер казао је да је Лондон послао авион са 21 тоном хуманитарне помоћи у Египат, која треба да буде прослијеђена Појасу Газе.

Јордански краљ: Неопходно је зауставити рат у Гази

Јордански краљ Абдулах Други позвао је међународну заједницу да изврши притисак на Израел како би се зауставило бомбардовање Газе и прекинула опсада више од два милиона Палестинаца.

„Ми смо против било каквог покушаја Израела да изазове егзодус Палестинаца или да изведе унутрашње премјештање становника Газе", рекао је јордански краљ.

Заустављање рата у Гази је апсолутно неопходно и свијет мора одмах кренути у том смјеру, рекао је краљ Абдулах.

Он је упозорио да би конфликт „могао да доведе до експлозије ситуације у региону".

ИДФ објавио снимак како је морнарица спријечила покушај Хамаса да се инфилтрира

Израелска војска објавила је снимак морнаричких снага које су спријечиле покушај палестинске милитантне групе Хамас да пошаље рониоце да се инфилтрирају у Израел преко мора.

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) наводе да је морнарица у уторак убила двојицу терориста, објавио је Тајмс оф Израел наводећи да су хебрејски медији претходно јавили да је убијен већи број припадника Хамаса.

На снимку се такође види ваздушни напад на комплекс из којег су кренули Хамасови рониоци, као и напад на складиште оружја које припада поморским снагама Хамаса.

UNRWA:Скоро 600.000 интерно расељених тренутно у 150 објеката у Гази

Скоро 600.000 интерно расељених људи тренутно се налази у 150 објеката у Гази агенције Уједињених нација за палестинске избеглице (UNRWA), док је најмање 40 таквих објеката погођено, објавила је данас агенција УН.

-Наша склоништа су четири пута више оптерећена од својих капацитета, многи људи спавају на улицама јер су тренутни капацитети преоптерећени - додаје се у саопштењу UNRWA на платформи ИКс (Твитер).

Агенција је раније упозорила да ће бити приморана да обустави своје операције у Гази до вечерас ако у ту област не буде испоручено гориво.

Краљица Јордана Ранија:Двоструки стандарди Запада

Јорданска краљица Ранија оптужила је западне лидере да имају “очигледне двоструке стандарде” због тога што нису осудили убиство цивила у израелском бомбардовању Појаса Газе.

-Људи широм Блиског истока, укључујући Јордан, шокирани су и разочарани због реакције свијета на ову катастрофу која се одвија.

У посљедњих неколико седмица, видјели смо очигледне двоструке стандарде у свијету - навела је краљица Ранија за CNN.

Она је подсјетила да је цијели свијет одмах послије 7. октобра недвосмислено стао уз Израел и његово право да се брани и осудио напад Хамаса а да посљедњих неколико седмица цијели свијет ћути о убиствима палестинских цивила у Појасу Газе.

-Ово је први пут у модерној историји да постоји таква људска патња, а да свијет чак ни не позива на прекид ватре - тврди краљица Ранија, наводећи да је “тишина заглушујућа” и да многи у региону Блиског истока због изостанка осуде Израела сматрају да је Запад саучесник у злочину над Палестинцима у Појасу Газе.

Гутереш: Нема оправдања за смртоносни напад Хамаса на Израел

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш саопштио је данас да нема оправдања за смртоносни напад Хамаса на Израел, након што су га израелски званичници позвали да поднесе оставку због изјаве да се Хамасови напади “нису догодили у вакууму”. Гутереш је написао на платформи Икс (Твитер) да жалбе палестинског народа не могу да оправдају ужасне нападе Хамаса, као ни да напади те групе не могу да оправдају колективно кажњавање палестинског народа, пренио је Ројтерс

Израелски званичници критиковали су у уторак Гутереша након што је он рекао пред Савјетом безбједности УН да је такође важно признати да се напади Хамаса нису догодили у вакууму.

Многи израелски званичници су након тога позвали Гутереша да поднесе оставку. Стални представник Израела у УН Гилад Ердан позвао је у уторак Гутереша да одмах поднесе оставку због тога што је, како је навео, неспособан да води свјетску организацију.

-Генерални секретар УН који показује разумијевање за кампању масовног убијања дјеце, жена и стараца није способан да води УН. Позивам га да одмах поднесе оставку - написао је Ердан на платформи Икс (Твитер).

Израелски министар спољних послова Ели Коен критиковао је на сједници Савета безбједности Гутереша због његове критике израелских напада на Газу, упитавши га “у којем свијету живи”. Коен је касније на платформи Икс написао да је отказао планирани састанак са Гутерешом.

Гутереш је претходно позвао на хитан хуманитарни прекид ватре у Појасу Газе и нагласио да “ужасни напади” палестинске милитантне групе Хамас на Израел не могу оправдати “колективно кажњавање палестинског народа”.

-Ниједна страна у оружаном сукобу није изнад међународног хуманитарног права - поручио је генерални секретар УН. Истакао је да се напади Хамаса 7. октобра на Израел нису догодили “у вакууму” и нагласио да је палестински народ 56 година под окупацијом.

Сирене се огласиле у кибуцима источно од Газе, Израел извршио напад на Џенин

У Кисуфиму, израелском кибуцу источно од појаса Газе, чуло се јутрос упозорење на ракетни напад, преноси Тајмс оф Израел. Сирене су се током ноћи чуле и у још два кибуца у околини. Најмање три особе су погинуле, а неколико је повријеђено у израелском ваздушном нападу на Џенин, на Западној обали, јавила је данас палестинска новинска агенција Вафа.

Израелска војска је саопштила да је напад био усмјерен на палестинске милитанте који су пуцали на израелске војнике и бацали експлозив.

Амерички обавјештајци: Експлозију у болници у Гази изазвала палестинска ракета

Америчке обавјештајне агенције вјерују да је експлозију у болници Ал Ахли у Гази прије недјељу дана изазвала палестинска ракета којој је отказао мотор и која се распала на два дијела, док је бојева глава ударила у болничко паркиралиште, преноси NBC њуз.

Израелска војска погодила инфраструктуру сиријске војске

Израелска војска саопштила је јутрос да су израелски борбени авиони погодили инфраструктуру сиријске војске и лансирали минобацачке ракете као одговор на нападе из Сирије према Израелу претходног дана.

Војска није саопштила детаље о тим нападима, пренио је Ројтерс.

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су синоћ да су двије ракете испаљене из Сирије на сјеверни дио Израела, као и да су узвратиле ватром.

Како је наведено, сирене за ваздушну опасност огласиле су се у мјестима Неот Голан, Бнеј Јехуда и Гиват Јоав на Голанској висоравни, преноси "Тајмс оф Израел".

Према саопштењу, оба пројектила су пала на ненасељено подручје.

ИДФ наводи да је узвратио артиљеријском ватром на ракете из Сирије.

Голанска висораван је област на граници Израела и Сирије, чије је двије трећине Израел анектирао након шестодневног рата 1967. године, док је источна трећина остала део Сирије.

Нетанијаху војницима: Налазимо се пред сљедећом фазом, она долази

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху сугерисао је у обраћању војницима да је копнена офанзива на Појас Газе и даље у плану, иако се та најављена акција и даље одлаже, јавља CNN.

-Налазимо се пред следећом фазом, она долази. Ви то знате и ви сте дiо тога, ви сте дiо претходница / поручио је Нетанијаху припадницима јединице Јахалом, специјалне јединице Борбеног инжењерског корпуса, која је обучена за обављање специјалних инжењерских задатака.

У саопштењу кабинета израелског премијера је наведено да је Нетанијаху током посjете бази Имануел информисан о недавним активностима јединице и о њеној припреми за будућност.

-Имамо само једну мисију - да разбијемо Хамас. Нећемо стати док то не завршимо, уз вашу помоћ. Ослањам се на вас; народ Израела се ослања на вас - рекао је Нетанијаху.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана