Нетањаху изашао из болнице пред данашње кључно гласање у Кнесету

Танјуг
Нетањаху изашао из болнице пред данашње кључно гласање у Кнесету

ТЕЛ АВИВ- Израелски премијер Бењамин Нетањаху пуштен је данас из болнице након хитног хирушког захвата на срцу.

Истовремено, предсједник владе Израела се суочава са невиђеном националном кризом и демонстрацијама уочи кључног гласања у израелском парламенту о првом великом закону у оквиру преуређења националног правосудног система, наводи АП.

Велики број демонстраната сматра да су сами темељи државе урушавају овим планом владе и појачавају протесте блокирајући пут који води до Кнесета, а предузећа широм земље затворила су своја врата у знак протеста поводом данашањег гласања.

Владајућа коалиција коју чине ултранационалистичке и екстремно религијске странке руководи реформом правосуђа која је поделила Израел и ставила на пробу деликатне друштвене везе, нарушила кохезију моћне израелске војске и изазивала забринутост чак и у Америци која је најближи савезник јеврејске државе, наводи АП.

У току су напори да се пронађе компромис, у којима учествује и израелски предсједник Херцог, али за сада није јасно да ли ће ти покушају уродити плодом.

Рано јутрос демонстранти су блокирали улицу који води до Кнесета, а полиција је употребила водене топове да их потисне и растера.

Израелски медији су извијестили да је касно синоћ конзорцијум предузећа објавио да неки од чланова тог тијела данас неће радити у знак протеста због владиних планова, а данас су пословање обуставили и велики ланци тржних центара и неке бензинске пумпе.

 Догађаји у Израелу се помно прате у Вашингтону, а предсједник Џозеф Бајден је у изјави за сајт Акиос касно синоћ упозорио да не би требало наставити са законским променама које су изазвале тако дубоке поделе у израелском друштву.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана