Нетанјаху: Било какав договор мора омогућити наставак борбе и испуњење циљева

Срна
Нетанјаху: Било какав договор мора омогућити наставак борбе и испуњење циљева

ЈЕРУСАЛИМ - Израелски премијер Бењамин Нетанјаху рекао је данас да било какав договор о прекиду ватре у Појасу Газе мора омогућити Израелу да настави своју борбу до испуњења циљева.

Палестинска милитантна организација Хамас прије пет дана прихватила је кључни дио америчког плана за окончање деветомјесечног сукоба у Појасу Газе.

Нешто раније су два званичника Хамаса навела да група очекује одговор Израела на њихов посљедњи приједлог.

Нетанјаху би током вечери требао да одржи консултације о наредним корацима у преговорима о тростепеном плану, који је у мају изнио амерички предсједник ДЖозеф Бајден уз посредовање Катара и Египта.

Циљ је окончање сукоба и ослобађање око 120 израелских талаца.

Хамас је одустао од свог кључног захтјева да се Израел мора посветити трајном прекиду ватре прије потписивања споразума и умјесто тога дозволиће преговоре за остваривање тог циља кроз прву фазу плана.

Међутим, Нетанјаху инсистира на томе да договор не смије спријечити Израел да настави борбу док не буду остварени ратни циљеви.

“План са којим се сагласио Израел и који је поздравио предсједник Бајден омогућиће Израелу да врати таоце без нарушавања других ратних циљева”, нагласио је Нетанјаху.

Неименовани извор рекао је нешто раније да ће се директор америчке Централне обавјештајне агенције Виљем Бернс средином седмице у Дохи срести са катарским премијером Мухамед бин Абдулрахман бин Џасим ел Танијем, те египатским и израелским званичницима обавјештајних служби.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана