Нетанјаху: Ако падне Блиски исток, Европа је сљедећа

ГС
Foto: Taнјуг/AP

Израелски премијер Бењамин Нетанјаху изјавио је данас да рат те земље против палестинске милитантне групе Хамас није "локална битка" и истакао да ако Израел не побиједи, "нико неће бити безбједан".

"Наша побједа биће и ваша побједа. Ако Блиски исток падне, Европа је сљедећа. И нико неће бити безбједан", рекао је Нетањаху током састанка са десетинама страних амбасадора у Јерусалиму, преноси Тајмс оф Израел.

Како наводи овај портал, Нетанјаху је говорио о темама које представљају темеље његовог наратива током рата Израела и Хамаса.

"Осовину терора предводи Иран, а чине је и Хезболах, Хамас, Хутији и друге њихове слуге. Они настоје да Блиски исток и свијет врате у мрачно доба. Они настоје да нас торпедују, да поремете сваки напредак ка миру", рекао је он.

Истакао је да ће Израел, након што "уништи Хамас", понудити народу Газе "стварну будућност, пуну обећања и наде", преноси Танјуг.

Усљед рата против Хамаса и хуманитарне ситуације у Гази у посљедњих мјесец дана, настале као посљедица напада Израела, многе земље повукле су своје дипломатске представнике из Израела.

Данас је то учинила Јужноафричка република, због "геноцида под надзором међународне заједнице".

Раније је и Турска повукла свог амбасадора у Израелу на консултације, због "хуманитарне трагедије" у Појасу Газе и одбијања Израела да пристане на прекид ватре.

Поред тога, своје дипломатске изасланике су, након почетка рата Израела и палестинске милитантне групе Хамас 7. октобра опозвале и Чад, Хондурас, Чиле, Колумбија и Јордан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана