Нетанијаху:Рат се наставља до уништења Хамаса

ГС/Агенције
Нетанијаху:Рат се наставља до уништења Хамаса

ТЕЛ АВИВ, ГАЗА - Сукоб Израела и Хамаса ушао је у 71. дан. Савјетник за националну безбједност Бијеле куће Џејк Саливен изјавио је да рат улази у нову фазу "прецизног циљања" лидера палестинског Хамаса. Неколико стотина грађана протестовало је испред Министарства одбране у Тел Авиву након што је израелска војска признала да је грешком убила три таоца у Појасу Газе.Портпарол Уницефа Џејмс Елдер изјавио је да је Појас Газе "гори од гробља за дјецу" и упозорио да би ситуација могла да се погорша.

Нетанијаху наговијестио да су у току нови преговори о повратку талаца

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху наговијестио је данас да су у току нови преговори о повратку талаца које држи Хамас, након што се шеф обавештајне службе Мосад Давид Барнеа састао са премијером Катара, земље која посредује у израелско-палестинском сукобу.

На конференцији за новинаре коју је преносила телевизија, дан након што су израелске снаге грешком убиле три од више од 100 талаца које држи Хамас.

Нетанијаху је сукоб у Гази назвао егзистенцијалним ратом који се мора водити  до побједе, упркос притисцима и трошковима и истакао да ће та територија бити демилитаризована и под израелском безбједносном контролом, пренео је Ројтерс.

Он је рекао да је израелска офанзива у Гази помогла да се у новембру постигне дјелимичан споразум о ослобађању талаца.

- Упутства које дајем преговарачком тиму заснована су на овом притиску, без којег немамо ништа - казао је он.

Нетанијаху је говорио након што се шеф израелске обавјештајне службе Мосад Давид Барнеа састао са премијером Катара Мохамедом бин Абдулрахманом Ал Танијем у Европи касно синоћ, према извору који има сазнања о томе, а пажња скренута ка могућем новом примирју у Гази и договору о затвореницима и таоцима.

Нетанијаху је изјбегао питање о састанку, рекавши да не жели да ода информације Хамасу.

Хамас: Нема новог споразума о таоцима ако не престане израелска агресија на Газу

Палестинска милитантна група Хамас саопштила је вечерас да неће пристати на још један договор о ослобађању талаца које држи у Гази ако не престане израелска агресија на Појас Газе.

-Потврђујемо наш став да нећемо отварати никакве преговоре о размjени заробљеника уколико једном заувијек не престане агресија на наш народ - пише у саопштењу Хамаса.

Наводи се да је Хамас овај став пренио посредницима, преноси Тајмс оф Израел.

Милитантна група Исламски џихад такође је саопштила да ће се о споразуму о ослобађању талаца расправљати тек након општег прекида ватре.

-Спремни смо за размјену заробљеника, али након општег прекида ватре. Посвећени смо овом услову - изјавио је представник Исламског џихада.

Израелски представници разговарали су данас у Ослу о обнови преговора о додатној размјени затвореника како би се ослободили израелски таоци у Гази, у замјену за хуманитарни прекид ватре и ослобађање, како су навели израелски званичници, ''осуђених терориста''.

Пензионисани израелски генерал: Хамас се не може побиједити ако се не врате таоци

Ако израелски таоци остану у Гази, њихово присуство ће представљати терет који би могао да потраје деценијама, упозорио је изралески генерал-мајор у пензији Амос Гилад током данашњег скупа солидарности на такозваном Тргу талаца у Тел Авиву.

-Никаква побједа над Хамасом није могућа ако се касније испостави да није учињено све што је било могуће да се врате таоци - рекао је Гилад, који је сада на функцији извршног директора Института за политику и стратегију, а претходно је био на челу Одјељења за истраживање војне обавјештајне службе Израелских одбрамбених снага (ИДФ).

Према његовим реијчима, размјена је питање националне безбједности, преноси Тајмс оф Израел.

-Ваше присуство овдје на митингу је најважније за њено постизање - додао је Гилад.

Нетанијаху:Рат се наставља до уништења Хамаса

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху изјавио је да је трагична смрт тројице талаца, које су грешком убили  припадници Израелских одбрамбених снага (ИДФ) у петак, сломила срце нације и поручио да ће се копнена операција ИДФ наставити све док Хамас не буде уништен.

-Боримо се за свој опстанак и морамо наставити до побједе, упркос међународном притиску и губицима које Израел трпи - истакао је Нетанијаху на конференцији за новинаре.

Он је рекао да жали због "трагичне смрти тројице талаца - Јотама Хаима  (28), Самера  Талалке (22) и Алона Шамриза (26), које су грешком убили војници ИДФ-а у петак ујутро, преноси Тајмс оф Израел.

-Додирнули су спас, а онда се догодила катастрофа. Питао сам се, а несумњиво су се и сви Израелци питали: „Шта би било да…“ и „Да је само нешто било другачије“…. Били смо тако близу да их загрлимо. Али не можемо да вратимо сат уназад - рекао је Нетанијаху, напомињући да сви ратници знају да је "танка линија између победе и катастрофе".

-Научићемо лекције - поручио је он, напомињући да ће Израел наставити “војне и дипломатске напоре” да врати све таоце.

Ал Џазира покреће случај на Међународном кривичном суду због убиства сниматеља

Ал Џазира ће прослиједити случај, како је навела, "атентата" на једног од својих сниматеља у Гази Међународном кривичном суду, саопштила је данас та медијска кућа.

Сниматељ Самер Абу Дака, настрадао је у нападу дроном у петак док је извјештавао о ранијем израелском бомбашком нападу на школу, која је коришћена као склониште за расељене особе у јужном Појасу Газе, додаје се у саопштењу, преноси Ројтерс.

Ксамир Абу Дака посљедњи је међу новинарима који су убијени у израелским акцијама у Појасу Газе и сахрањен је данас у Кан Јунису, на југу те енклаве.

Новинар те агенције, Ваел Даду, рањен је у истом израелском нападу дроном и тренутно се налази у болници Насер у Гази.

Израелски ратни кабинет расправља вечерас о споразуму о ослобађању талаца

Израелски ратни кабинет требало би да се састане вечерас како би расправљао о  договору о спасавању више талаца из заробљеништва у Гази, јавили су израелски медији.

Договор који је био тема разговора између шефа Мосада Давида Барнее и премијера Катара Мохамеда бин Абдулрахмана Ал Танија укључује ослобађање старијих мушкараца и цивила у замјену за палестинске затворенике у Израелу.

Барнеа је разговарао касно синоћ с катарским премијером у Ослу у оквиру напора да се постигне договор о ослобађању талаца које држи Хамас у Гази.

Он се такође састао с египатским званичницима, преноси Џерусалем пост.

Египатски безбједносни извори рекли су како се чини да је Израел спремнији у разговорима с посредницима за постизање новог договора о прекиду ватре  и ослобађању палестинских затвореника у замјену за ослобађање талаца држаних у Гази.

Такође су напоменули да су израелски званичници променили мишљење о неким тачкама које су претходно одбили, али нису навели детаље.

ИДФ и Шин Бет: Заробљено 90 терористичких оперативаца у болници на сјеверу Газе

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) и безбедносна агенција Шин Бет саопштиле су данас да су током посљедњих неколико дана израелске снаге заробиле око 90 терористичких оперативаца у болници Камал Адван на северу Газе и заплијениле бројно оружје.

У заједничком саопштењу се наводи да су неки од заробљених у болници, која је наводно служила као база Хамаса, учествовали у масакру 7. октобра на југу Израела, пренио је Тајмс оф Израел.

Припадници 460. оклопне бригаде и командоса морнаричке јединице Шајет 13 извршили су рацију у болници, лоцирајући оружје, укључујући јуришне пушке, РПГ, експлозивне направе и војну опрему која припада Хамасовим оперативцима, саопштиле су ИДФ.

Како се додаје, агенти Шин Бета и иследници Јединице 504 Војнообавјештајне управе испитивали запослене у болници, који су признали да је оружје било сакривено у инкубаторима у породилишту.

Абас разговарао са краљем Бахреина о нападу Израела на Појас Газе

Предсједник палестинске самоуправе Махмуд Абас и краљ Бахреина Хамад бин Иса Ал Калифа разговарали су данас телефоном о најновијим дешавањима на палестинским територијама, посебно о текућем израелском нападу на Појас Газе.

Абас је обавијестио краља Хамада о актуелној ситуацији у Палестини, истичући израелске нападе и наглашавајући потребу за координисаним напорима са арапском браћом како би се осигурало заустављање израелске агресије, спријечило расељавање палестинског народа и олакшала брза испорука хуманитарне помоћи, воде и дистрибуција струје, пренијела је WАФА.

Лидери су разговарали о билатералним односима између двије братске земље, истражујући путеве за њихово унапређење у различитим секторима.

Абас је искористио прилику да упути честитке краљу Хамаду поводом Дана државности Бахреина.

Шеф ИДФ: Не можемо убијати оне који дижу бијелу заставицу у Гази

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) у потпуности су одговорне за трагично убиство три таоца у Гази, признао је начелник Генералштаба ИДФ Херци Халеви у вечерњем обраћању, преноси Јерусалим Пост.

-Три таоца су учинила све што је било могуће да схватимо (ко су они). Не можемо да пуцамо на оне који подижу бијелу заставицу. Међутим, пуцњава се догодила у области борбе под високим притиском - додао је Халеви.

Раније данас саопштено је да је истрага показала да су три израелска таоца које су израелске одбрамбене снаге (ИДФ) грешком убиле у насељу Шејаја у граду Гази, била без мајице, као и да је један од њих носио штап са импровизованом бијелом заставом, преноси Тајмс оф Израел.

Портпарол ИДФ-а раније је навео да војска вјерује да су грешком усмрћени таоци "побјегли из заробљеништва Хамаса или да су их пустили терористи који су их држали заробљене".

Војни званичник појаснио је тада да се инцидент догодио у области гдје милитанти Хамаса "делују у цивилној одјећи у склопу тактике заваравања", додајући да је на таоце пуцано у складу са израелским правилима борбе.

Услиједили су протести неколико стотина грађа испред Министарства одбране у Тел Авиву.

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху рекао је да смрт три таоца  представља "неподношљиву трагедију" и додао да "цијели Израел тугује због губитка".

је по налогу Трећег основног јавног тужилаштва у Београду, донела решење о задржавању А.Б.Ш. (1981), мајке малолетног А.Ш. који је данас идентификован као један од осумњичених за слање лажних дојава о бомбама, саопштено је вечерас из тог тужилаштва. 

Израелски ратни кабинет  вечерас разговара о обновљеним напорима да се постигне договор о ослобађању талаца

Очекује се да ће се израелски ратни кабинет састати касније вечерас како би разговарали о обновљеним напорима да се постигне договор о ослобађању талаца, јављају израелски медији.

Шеф Мосада Давид Барнеа синоћ се састао са катарским премијером шеиком Мохамедом бин Абдулрахманом Ал Танијем у покушају да започне преговоре, преноси Тајмс оф Израел.

Медији: Израел и Катар ће покушати да обнове преговоре о ослобађању талаца

Израелски и катарски званичници сусрешће се данас у Норвешкој како би покушали да обнове разговоре о ослобађању талаца у Гази, а да заузврат доће до прекида ватре и ослобађања палестинских затвореника из Израела, објавио је данас њујоршки Вол Стрит џорнал.

Катарски премијер Мохамед бин Абдулрахман ал Тани сусрешће се у Ослу са Давидом Барнеом, директором израелске обавештајне службе Мосад

Катарски премијер Мохамед бин Абдулрахман ал Тани сусрешће се у Ослу са Давидом Барнеом, директором израелске обавештајне службе Мосад, пренео је Ројтерс.

Барнеа би требало да се сусретне и са египатским званичницима.

Током седмодневног примирја крајем новембра, Хамас је ослободио више од 100 жена, дјеце и странаца, а заузврат је пуштено 240 жена и тинејџера из палестинских затвора.

ИДФ: Израелска војска убила таоце док су махали бијелом заставом

Три израелска таоца која је ИДФ грешком убила у Гази држала су у том тренутку бијелу заставу, показала је истрага, а наводи војни званичник.

- Инцидент се догодио у области интензивне борбе у којој терористи Хамаса дјелују у цивилној одјећи и користе тактику обмане - рекао је неименовани официр јужне команде ИДФ.

Официр, позивајући се на првобитну истрагу, наводи да је инцидент почео након што је један војник, стациониран у оближњој згради, идентификовао три сумњиве особе које су излазиле из објекта неколико десетина метара даље. Сва тројица су била без мајица, а један је носио штап са импровизованом бијелом заставом.

Војник је вјеровао да је посреди покушај Хамаса да намами војнике ИДФ у замку и одмах отворио ватру.

- Терористи - наводно је упозорио друге војнике.

Војник је убио двојицу мушкараца, док је треćи, који је погођен и рањен, побјегао назад у зграду из које је дошао.

Командант батаљона, који се налазио у згради одакле је први војник пуцао, изашао је напоље и позвао снаге да обуставе ватру. Војници су потом чули да неко виче „упомоć“ на хебрејском. Неколико тренутака касније треćи мушкарац је изашао из зграде у коју је побјегао, међутим, други војник је отворио ватру на њега и убио га.

Командант батаљона је тада схватио да је изглед трећег човека необичан и испоставило се да је у питању израелски талац. Сва три тијела су сакупљена и одвезена у Израел на идентификацију.

Војник који је одмах отворио ватру након што је примјетио тројицу мушкараца, учинио је то противно протоколима, а ни други војник, који је убио треćег таоца, такође није поштовао процедуре, показала је истрага.

Официр каже да су војници убили најмање 38 палестинских милитаната у Шеџаји последњих дана. Једини људи који су виђени у цивилној одеćи били су оперативци Хамаса, који према наводима изарелских медија прикупљају оружје које је заостало, отварају ватру на трупе, а затим поново бјеже.

ИДФ је такође наилазила на неколико наизглед ненаоружаних цивила у Шеџаји за које се касније испоставило да су бомбаши самоубице Хамаса.

Такође је било неколико покушаја Хамаса у тој области да намами војнике у засједу

Од почетка сукоба Израела и Хамаса настрадало 66 новинара, већином Палестинаца

Међународна федерација новинара (ИФЈ), Комитет за заштиту новинара (ЦПЈ) и Ал Џазира објавили су заједничку листу имена 66 настрадалих новинара у сукобу Израела и Хамаса, од којих су 59 Палестинци.

Међу погинулима се налазе и три либанска и четири израелска новинара, преноси Ал Џазира.

УН: На Западној обали од почетка године убијено 477 Палестинаца

Канцеларија Уједињених нација за координацију хуманитарних питања (ОЦХА) саопштила је да је ова година најсмртоноснија за Палестинце на Западној обали од 2005, када је та агенција УН почела да води евиденцију.

Укупно 477 Палестинаца убијено је на Западној обали и у Источном Јерусалиму од 1. јануара, а више од половине тог броја настрадало је од почетка рата Израела и Хамаса у Појасу Газе 7. октобра, саопштава ОЦХА.

У саопштењу се наглашава да се две трећине убистава догодило током "хапшења и претреса" и других операција које су извеле израелске снаге.

Од 278 Палестинаца на Западној Обали и Источном Јерусалиму од 7. октобра, међу којима је 70-оро деце, 268 је убијено од стране израелске војске, осам од стране израелских досељеника, док за двоје није утврђено, преноси Си-Ен-Ен.

Примјећен је пораст насиља израелских досељеника према Палестинцима на Западној обали, где је од почетка сукоба Израела и Хамаса број мјесечних инцидената порастао на 35, у поређењу с просеком од 21 у периоду између 1. јануара и 6. октобра ове године.

Израелска војска врши претресе школа у Гази

Припадници израелске 401. оклопне бригаде и морнаричке јединице Шајетет 13 извели су рације у две школе у насељу Римал, у Гази, гдје су се, како тврде Израелске одбрамбене снаге (ИДФ), крили оперативци Хамаса.

Према саопштењу ИДФ, израелске трупе су убиле неколико бораца Хамаса у тој области, док су се оперативци који су се налазили у школама наводно предали израелској војсци.

Трупе бригаде Киријати извршиле су претресе неколико станова у јужном граду Кан Јунис у Гази где је пронађено оружје и тунели које су наводно користили борци Хамаса, саопштиле су израелске снаге, преноси Тајмс оф Израел.

У саопштењу се додаје да је 551. бригада израелске војске идентификовала сумњиво кретање на крову зграде у области Џабалија, одакле је претходно била отворена ватра на израелске трупе, након чега је извршен ваздушни напад на ту зграду.

Истрага о убиству двојице Палестинаца на Западној обали

Израелске власти су саопштиле да отварају војнополицијску истрагу о убиству двојице Палестинаца на Западној обали, након што је друпа за заштиту људских права Б’Тселем оптужила израелску војску (ИДФ) за "незаконита погубљења", преноси Гардијан.

Група Б’Тселем је објавила видео-запис на којима се види како израелски војници убијају двојицу ненаоружаних мушкараца током рације у избјегличком кампу Фара, на северу Западне обале.

Трећи дан прекида комуникација у Гази

Наставак прекида комуникације, који је одсјекао интернет и телефонске везе, погоршао је ситуацију у Појасу Газе, и омета испоруке помоћи и операције спасавања.

Прекид се догодио у четвртак, и УН су саопштиле да је због отежане комуникације ниво глади у Гази значајно порастао последњих дана, преноси Тајмс оф Израел.

"Прекид интернет комуникације и даље траје, а према нашој евиденцији ово је најдужи такав инцидент", рекао је Алп Токер, директор групе за приступ интернету НетБлокс.орг.

Одјељење за хуманитарна питања Уједињених нација саопштило је да је комуникација с Газом "озбиљно ометена" због оштећења телекомуникационих линија на југу те енклаве.

Хамас: Најмање 14 Палестинаца, углавном жена и дјеце, погинуло на сјеверу Газе

Најмање 14 Палестинаца, углавном жена и дјеце, погинуло је рано јутрос у израелском ваздушном нападу на Џабалију на сјеверу Појаса Газе, а девет је повријеђено, саопштило је Министарство здравља у Гази које контролише Хамас.

Званичник Министарства здравља Мунир ал-Бурш рекао је за CNN да има још тијела под рушевинама и да становници и екипе цивилне заштите учествују у акцији спасавања.

Ал-Бурш је из пољске болнице у Џабалији рекао да су мета израелског напада биле двије куће у којима је био велики број расељених Палестинаца.

Протести у Тел Авиву након што је војска признала да је грешком убила три таоца

Неколико стотина грађана протестовало је испред Министарства одбране у Тел Авиву након што је израелска војска признала да је грешком убила три таоца у Појасу Газе, које је држала палестинска милитантна група Хамас.

Окупљени су носили транспаренте и фотографије неких од 130 талаца, за које Израел вјерује да их Хамас још увијек држи као таоце у Појасу Газе, преноси Гардијан.

Демонстранти су позвали владу Бењамина Нетанијахуа да осигура ослобађање свих талаца које држи Хамас.

Нетанијаху је смрт три таоца оцијенио као "неподношљиву трагедију" и додао да "цијели Израел тугује због губитка".

Израелска војска саопштила је у петак да су њени припадници током борби на сјеверу Појаса Газе грешком убили три таоца које је држао Хамас.

Портпарол војске Данијел Хагари навео је да су израелске трупе у Шеџаји, предграђу Газе, три израелска таоца грешком идентификовале као пријетњу, на њих отвориле ватру и усмртиле их.

Хагари је рекао да војска сноси одговорност за "трагични инцидент".

Портпарол Уницефа: Појас Газе је "гори од гробља за дјецу"

Портпарол Уницефа Џејмс Елдер изјавио је да је Појас Газе "гори од гробља за дјецу" и упозорио да би ситуација могла да се погорша.

Елдер, који се управо вратио из вишенедјељне посјете Појасу Газе, рекао је да малишани у тој палестинској енклави живе у пакленим условима и упозорио на озбиљне посљедице по дјецу због несташице хране, воде и лијекова, објавио је CNN.

Елдер је указао да деци у Гази пријете глад, жеђ и болести и истакао да никада до сада ни на једном мјесту није видио такав ниво разарања и очаја.

Он је раније рекао за CNN да су родитељи са којима је разговарао у Гази схватили да болнице више нису опција за њихову дејцу због непрекидних напада, због којих је до болница тешко доћи.

-У већини сукоба у посљедњих 15 до 20 година, од укупног броја погинулих, има око 20 одсто деце, а у сукобу у Појасу Газе тај број је двоструко већи - 40 одсто - рекао је Елдер.

Блинкен поздравио подршку Њемачке праву Израела да се брани од Хамаса

Амерички државни секретар Ентони Блинкен је у телефонском разговору са њемачком министарком спољних послова Аналеном Бербок поздравио подршку Њемачке праву Израела да обезбиједи да Хамас више никада не понови нападе од 7. октобра, саопштио је Стејт департмент.

У саопштењу се наводи да су Блинкен и Бербок разговарали у петак о хитности испоруке хуманитарне помоћи за Појас Газе, заштити цивила од напада и напорима да се спријечи даље ширење сукоба.

Блинкен је, такође, нагласио да међународна заједница улаже напоре да се зауставе напади јеменских Хута на комерцијалне бродове који плове у Црвеном мору и да се осигура поморска безбедност.

Блинкен и Бербок су такође потврдили заједничку подршку САД и Немачке Украјини, наводи се у саопштењу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана