"Нетанијахуова влада урушила међународни статус Израела"

Танјуг
"Нетанијахуова влада урушила међународни статус Израела"

ТЕЛ АВИВ - Израелски опозициони лидер Јаир Лапид данас је изјавио да је израелска влада "изгубила сваку способност" да спријечи урушавање међународног статуса Израела.

"Само здрава влада ће моћи да обнови наш међународни статус и ојача нас у иностранству", објавио је он на мрежи X.

Лапид је ове недјеље позвао владу коју предводи премијер Бењамин Нетанијаху да прихвати предложени споразум о прекиду ватре са Хамасом, додајући да је огромна већина посланика Кнесета подржала амерички приједлог.

Амерички предсједник Џо Бајден је у петак изнио приједлог о примирју у Појасу Газе, а прекид ватре би се одвијао у три фазе.

Он је рекао да ће прва фаза предложеног споразума трајати шест седмица и да укључује потпуни прекид ватре, повлачење израелских снага из свих насељених области Газе и ослобађање одређеног броја талаца, укључујући жене, старе и рањене, у замјену за ослобађање стотина палестинских затвореника.

Тијела убијених талаца би била враћена њиховим породицама, а хуманитарна помоћ би се повећала током прве фазе на 600 камиона дневно којима би био дозвољен улазак у Појас Газе.

Друга фаза би укључивала ослобађање свих преосталих живих талаца, укључујући војнике мушкарце, а израелске снаге би се повукле из Газе.

Трећа фаза би укључивала позив на почетак велике обнове Појаса Газе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана