Нетанијаху захвалио Бајдену на пет деценија подршке Израелу

Танјуг
Нетанијаху захвалио Бајдену на пет деценија подршке Израелу

ВАШИНГТОН - Амерички предсједник Џозеф Бајден разговарао је у Биијелој кући са премијером Израела Бењамином Нетанијахуом, који му је захвалио на подршци држави Израел која, како је истакао, траје 50 година.

Нетанијаху је рекао да познаје Бајдена 40 година, а да је предсједник САД познавао сваког израелског премијера у посљедњих пола вијека, преноси BBC.

Нетанијаху је додао да се радује сарадњи са Бајденом на великим питањима која су пред њима у наредних неколико мјесеци.      

Амерички предсједник се нашалио да је Голда Меир прва израелска премијерка коју је срео, а да је тада као помоћник био њен насљедник Јицак Рабин.

Састанак Бајдена и Нетанијахуа одржан је дан након што је израелски премијер одржао ватрени говор у Конгресу, док су хиљаде пропалестинских демонстраната демонстрирале испред здања.

Састанку су присуствовали и амерички државни секретар Ентони Блинкен, савјетник за националну безбједност Џејк Саливен, замјеник савјетника за националну безбједност Џон Фајнер, амерички амбасадор у Израелу Џек Лев, највиши званичник Бијеле куће за Блиски исток Брет Мекгурк и специјални изасланик Бијеле куће за Блиски исток Амос Хохштајн.

У делегацији Израела на састанку су, осим Нетанијахуа, били министар за стратешка питања Рон Дермер, савјетник за националну безбједност Цачи Ханегби, израелски амбасадор у САД Мајкл Херцог, Нетанијахуов шеф кабинета Цачи Браверман, премијеров војни секретар Роман Гофман и његов савјетник за спољну политику Офир Фалк.

Нетанијаху би данас требало да се састане са бившим предсједником САД и републиканским кандидатом на предстојећим предсједничким изборима Доналдом Трампом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана