Израелска војска ушла у Кан Јунис, изведен напад на сjедиште Хамаса 

ГС/Агенције
Foto: Aгенције

ТЕЛ АВИВ, ГАЗА - Израелске трупе стигле су до центра Кан Јуниса, неколико дана након што је Израел проширио своју копнену офанзиву у тој палестинској енклави. Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху изјавио да тренутно нема изгледа да се таоци врате кући. Хамас поручује да нема преговора, нити размјене заробљеника док "агресија не престане". 

Израелска војска ушла у Кан Јунис, изведен напад на сjедиште Хамаса 

Израелска војска (ИДФ) саопштила је да је њена 98. дивизија ушла у Кан Јунис и почела да дјелује у том граду на југу Појаса Газе.

Из ИДФ-а су навели да је изведен комбиновани напад у Кан Јунису на сједиште палестинске милитантне групе Хамас, преноси Тајмс оф Израел.

Претходно је израелски премијер Бењамин Нетанијаху изјавио је да ИДФ окружује кућу највише позиционираног лидера Хамаса Јахје Синвара у Појасу Газе.

„Синоћ сам рекао да наше снаге могу стићи било где у Појасу Газе. Сада окружују Синварову куćу“, рекао је Нетанијаху у видео-обраћању.

Премијер Катара са Гутересом о ситуацији у Гази

Премијер Катара Мохамед Бин Абдулрахман Ал Тани разговарао је о тренутној ситуацији у Гази са генералним секретаром УН Антонијом Гутересом, пренијела је Ал Џазира.

У саопштењу се наводи да су разговарали о начинима за деескалацију ситуације и увођења примирја.

Катарски премијер је поновио да би требало направити хуманитарне коридоре и обезбједити заштиту за хуманитарне конвоје који треба да стигну до северног дијела Појаса Газе.

Огласиле се сирене код Бершеве и градова уз границу са Либаном

Сирене за ваздушну опасност огласиле су се у Бершеви, околним градовима и базама израелске војске, као и у мјестима на сјеверу Израела уз границу са Либаном, пренио је Тајмс оф Израел.

Нема извјештаја о штети и повријеђенима.

Тајмс оф Израел наводи да је најмање 10 ракета испаљено на Бершеву и да их је све пресрео систем „Гвоздена купола“.

Гуретеш: Рат у Гази може погоршати пријетње међународном миру и безбjедности

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш упозорио је данас Савјет безбједности УН да рат између Израела и палестинских милитаната Хамаса у Појасу Газе „може да погорша постојеће пријетње међународном миру и безбједности“.

Гутереш се позвао на ретко коришćени члан 99 оснивачке Повеље УН која му омогуćава да „скрене пажњу Савјету безбједности на било које питање које по његовом мишљењу може да угрози одржавање међународног мира и безбједности“, пренео је Ројтерс.

„Суочени смо са озбиљним ризиком од колапса хуманитарног система. Ситуација се брзо погоршава у катастрофу са потенцијално неповратним импликацијама за Палестинце као целину и за мир и безбједност у региону“, написао је Гутереш у писму 15-чланом Савјету безбједности.

Израелска војска тврди да је открила једно од највећих складишта оружја Хамаса

Израелска војска је саопштила да је открила једно од највећих складишта оружја током копнене операције у сјеверном делу Појаса Газе. Војска је навела да се складиште са ПВО системима, ракетама дугог домета, експлозивима и дроновима наводно налази у близини здравствене установе и школе, као и да је део оружја уништен, а остатак пренет у Израел због даље истраге, преноси “Тајмс оф Израел”.

-Сва терористичка инфраструктура пронађена је у близини цивилних зграда у срцу цивилног насеља. Ово је још један доказ циничне употребе становника Појаса Газе коју терористичка организација Хамас користи као живи штит - саопштила је израелска војска.

UNRWA:Више од 600.000 људи под наредбом за евакуацију у јужној Гази

Агенција УН за палестинске избјеглице (UNRWA) саопштила је да је више од 600.000 људи под наредбом за евакуацију у јужном дјелу Појаса Газе.

-Скоро половина њих је већ била приморана да напусти своје домове раније - написао је у уторак директор UNRWA Филип Лазарини на друштвеној мрежи Икс (Твитер). Он је такође упозорио да становници Газе “немају куда да иду, јер су склоништа, укључујући и она агенције УН, попуњена изнад својих капацитета”. Безбjедносни званичници: Могло би да прође мјесец дана до новог примирја у Гази

Безбjедносни званичници вјерују да је потребно и до мјесец дана да би се извршио довољан војни притисак на Хамас и отворила нова могућност за примирје и ослобађање нових талаца у Појасу Газе, преноси израелски Војни радио.

Да би се то постигло, војне операције мораће да се наставе и на сјеверу и на југу те палестинске енклаве, наводи се у извjештају, без навођења извора.

У оквиру једнонедјељног споразума о примирју, који је истекао у петак, из Хамасовог заточеништва у Гази ослобођено је 105 цивила, међу којима је 81 Израелац, 23 држављана Тајланда и један Филипинац. Раније су пуштена четири таоца, један је спасен, а пронађена су најмање три тијела.

Вјерује се да је у Гази остало још 138 талаца, укључујући око 20 жена и двоје мале дјеце.

Израелска војска: Жестоке борбе се настављају

Израелска војска (ИДФ) саопштила је да наставља "жестоке борбе" са оперативцима Хамаса у Појасу Газе, као и да је њено ваздухопловство извело ударе на више од 250 циљева током протеклог дана, преноси "Тајмс оф Израел".

У саопштењу се додаје да је 7. оклопна бригада усмјерила нападе на два лансера ракета који су коришћени у нападима на централни Израел.

Израелска ваздушна одбрана, током јучерашњег дана је, такође, гађала неколико положаја оперативаца Хамаса и Исламског џихада, као и инфраструктуру која припада тим терористичким групама, саопштила је израелска војска.

-Израелска војска пронашла је тунел и оружје у близини школе у сјеверној Гази, гдје је израелска бригада Кфир убила групу оперативаца Хамаса. Припадници израелске војске оружје су пронашли у још једној школи у сјеверној Гази - наводе израелске одбрамбене снаге. УН упозорава на глад у Гази

Наставак борби у Гази интензивирао је кризу глади у Гази, саопштила је хуманитарна агенција УН.

Свјетски програм за храну Уједињених нација саопштио је да су обухватили свега око 250.000 људи током седмодневне паузе у борбама.

Наглашавају и да је дистрибуција помоћи сада "готово немогућа" и да наставак сукоба "угрожава животе хуманитарних радника".

Нетанијаху: Тренутно нема могућности да се преостали таоци врате кућама

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху изјавио је да ''тренутно не постоји могућност'' да се таоци које палестинска милитантна група Хамас и даље држи у Гази ''врате кући''.

Он се састао са породицама талаца које је претходно Хамас ослободио, а како преноси Ројтерс, неколико чланова породица који су присуствовали састанку су, како преноси Ројтерс, огорчено критиковали израелску владу.

Једна неименована бивша жена талац, чији је супруг и даље у заробљеништву, оптужила је Нетанијахуа да му је важнија политика од преосталих 138 талаца.

-Видјела сам 85-годишњег Арију Залмановича како умире преда мном. И ви на то немате ништа да кажете, да желите срушите режим Хамаса? - рекла је она.

Дани Миран, чијег сина Омрија су припадници Хамаса узели као таоца 7. октобра заједно са око 240 других Израелаца и странаца, рекао је да је осјећао да састанак ''вријеђа његову интелигенцију'' и да је изашао усред састанка.

-Нећу улазити у детаље о чему се разговарало на састанку, али цијели овај наступ је био ружан, увредљив, неуредан. Кажу - урадили смо то и то, али је лидер Хамаса Јахја Синвар тај који је вратио наше људе, а не они - рекао је он и истакао да је влада направила ''фарсу'' око питања талаца.

Нетанијаху је рекао да је ''чуо приче које су ми сломиле срце, о сексуалним нападима и случајевима силовања, о глади и жеђи''.

Састанак је одржан у тренутку када су борбе настављене у Појасу Газе након седмодневне паузе у током које је враћено више од 100 талaца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана