Нетанијаху рекао републиканским сенаторима да ће рат у Гази бити настављен

Танјуг
Нетанијаху рекао републиканским сенаторима да ће рат у Гази бити настављен

ВАШИНГТОН - Израелски премијер Бењамин Нетанијаху рекао је данас америчким републиканским сенаторима да ће Израел наставити своје напоре да порази палестинску милитантну групу Хамас у Појасу Газе, рекли су сенатори новинарима након што им се он обратио на ручку.

-Урадиће оно што је рекао да ће урадити. Завршиће то - рекао је сенатор Џим Риш, пренио је Ројтерс.

Он је казао да се Нетанијаху позабавио цивилним жртвама и потребом за слањем веће помоћи у Гази.

Риш је рекао да Нетанијаху "веома подржава" планове за изградњу привременог пристаништа и допремање помоћи морским путем.          

Израелски лидер разговарао је са републиканцима путем видео линка недјељу дана након што је лидер демократске већине у Сенату Чак Шумер одржао говор у Сенату у ком је оштро критиковао Нетанијахуа као препреку миру и позвао на нове изборе у Израелу, навела је агенција.

Данашњи скуп је показао политизацију политике Вашингтона према Израелу.

Нетанијаху се дуго слагао са републиканцима, који су оптуживали Шумера да настоји да "збаци" израелског лидера.

-Тражили смо... од њега податке и добили смо податке о рату, ослобађању талаца и напорима да се порази Хамас. Рекли смо му да Израел има свако право да се брани, а он је казао да је то управо оно што они настављају да раде - рекао је сенатор Џон Барасо.    

Демократски лидери се боре са подјелама у својој странци око хуманитарне катастрофе у Гази пет мјесеци након рата који је почео нападима Хамасових милитаната на Израел 7. октобра.   

Шумеров портпарол је рекао да је Нетанијаху понудио да разговара и са демократама, али је Шумер то одбио, рекавши да разговори не би требало да буду пристрасни.

-Веома ми је стало до Израела и његове дугорочне будућности. Када то питање учините партијским, повређујете циљ пружања помоћи Израелу - рекао је Шумер новинарима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана