Нетанијаху: Рат се наставља

ГС/Агенције
Foto: Танјуг

ТЕЛ АВИВ/ГАЗА - Четрдесет седми је дан сукоба израелске војске и Хамаса. Постигнут је споразум о четвородневном прекиду ватре у Гази ради ослобађања50талаца Хамаса, односно 150 Палестинаца које Израел држи у затворима. Катар је посредник договора. Израелски премијер Бењамин Нетанијаху изјавио је вечерас да је пренио америчком предсједнику Џозефу Бајдену да ће Израел наставити рат против Хамаса, након што истекне договор о привременом прекиду ватре.

Ројтерс: Најмање четири особе страдале у израелском нападу на југ Либана

Најмање четири особе су страдале у израелском нападу на јужни Либан, објавио је данас Ројтерс, позивајући се на неименоване изворе.

Израелски министар и члан ратног кабинета Бени Ганц упозорио је раније данас групу Хезболах да "оно што се дешава" на сјеверу Газе може да се догоди и у јужном Либану и Бејруту.

-Ми знамо како да поступимо према онима који нас нападају, као и према онима који их шаљу -рекао је Ганц на конференцији за медије.

 Нетанијаху: Рат се наставља

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху изјавио је вечерас да је пренио америчком предсједнику Џозефу Бајдену да ће Израел наставити рат против Хамаса, након што истекне договор о привременом прекиду ватре.

-Рат се наставља. Наставићемо док не остваримо све наше циљеве - рекао је Нетанијаху на конференцији за новинаре и истакао да је то рекао Бајдену током телефонског разговора, преноси АП.

Нетанијаху је рекао да се рат против Хамаса наставља упркос договору о кратком прекиду ватре и ослобађању појединих талаца, који су киднаповани током напада на Израел 7. октобра.

Он је захвалио савезницима Израела на помоћи у преговорима о споразуму са Хамасом за ослобађање десетина талаца из Појаса Газе, у замјену за палестинске затворенике које држи Израел, наводи Гардијан.

Нетанијаху је, међутим, рекао да Израел неће престати да се бори док сви таоци не буду изведени из Газе.

Он је додао да ће у склопу постигнутог споразума са Хамасом представницима Међународног комитета Црвеног крста бити дозвољено да посјете таоце који остану у Појасу Газе након што поједини од њих буду враћени у Израел.

-Очекујем да Црвени крст ради свој посао, да их посјети и да им донесе лијекове који су им потреби - рекао је Нетанијаху.

Ганц поручио Хезболаху: Оно што се дешава у Гази може да се догоди и Либану

Израелски министар и члан ратног кабинета Бени Ганц упозорио је данас милитантну групу Хезболах да "оно што се дешава" на сјеверу Газе може да се догоди и у јужном Либану и Бејруту.

-Ми знамо како да поступимо према онима који нас нападају, као и према онима који их шаљу - рекао је Ганц на конференцији за медије, преноси Тајмс оф Израел.

Поручио је да ниједан напад на суверенитет Израела неће остати без одговора.

-Ми смо народ који дуго пати и стрпљиви смо. Израелци су успели да изграде државу и војску након што су преживели Холокауст и не размишљамо „у данима, већ у вјечности“- рекао је Ганц.

Израелска војска: Уништили смо обавјештајно сједиште Хамаса

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су данас да су уништиле обавјештајно сједиште Хамаса у граду Газа након што су падобранске бригаде извршиле упад.

Израелска војска је саопштила да су током упада војници убили Хамасове борце, открили објекте за производњу оружја и сакупили обавјештајне податке, наводи лист Харец.

Додаје се и да су одузели технологију, као и да су сазнали значајне информације о подземној структури Хамаса.

Према наводима израелске војске, рације су биле дио активности Командо бригаде у насељима Иса и Тел Ал-Хава, у граду Газа.

ИДФ: Чекамо коначне детаље споразума

Портпарол Израелсе војске (ИДФ) потпуковник Ричард Хехт рекао је да ће војска применити договорену „оперативну паузу“, али да оружане снаге још увек чекају коначне детаље споразума.

Хехт није могао да потврди када ће борбе престати или како ће прекид ватре функционисати јер ИДФ није добио наређења од политичких лидера.

Израел је већ понудио продужење планиране четвородневне паузе у сукобима за један дан за сваких додатних 10 талаца које ослободи Хамас.

САД се противе расељавању становника Газе у другу земљу

Сједињене Америчке Државе су против расељавање Палестинаца из Појаса Газе у друге земље, изјавио је данас специјални изасланик САД-а за хуманитарна питања у Гази Дејвид Сатерфилд.

Он је рекао да становницима расељеним на југ Газе због израелских војних операција мора бити дозвољено да се врате својим кућама на сјеверу што је пре могуће

Хезболах у Ираку: Напашћемо више циљева САД

Милитантна група Хезболах у Ираку упозорила је данас да би могла да изведе више напада на циљеве САД, након што су амерички авиони убили неколико милитаната као одговор на кориштење балистичких ракета кратког домета против америчких снага у ваздушној бази Ал-Асад раније ове седмице.

Амерички борбени авиони напали су у уторак Хезболахов оперативни центар Катаиб, као и командни центар и контролни чвор Катаиб у близини Ал Анбара и Џурф ал Сакра, јужно од Багдада, рекла су два америчка војна званичника која су жељела да остану анонимна, пренио је АП.

Они су додали да су на нападнутим мјестима били присутни Хезболахови оперативци, али нису могли да потврде да ли је неко убијен.

Званичници милиција у Ираку рекли су да је у нападу убијено осам припадника групе Катаиб Хезболах.

Амерички напади дошли су као одмазда на напад Хезболаха на авион АЦ-130, који је био у лету када су милитанти испалили два краткометна балистичка пројектила на Ал-Асад базу у понедељак навече.

Посада авиона је лоцирала одакле су испаљени пројектили и гађала милитанте, који су побјегли возилом, али су успјели да убију неке од њих, додаје америчка новинска агенција.

Израелска војска се огласила о "оперативној паузи"

ГАЗА - Портпарол израелских одбрамбених снага, потпуковник Ричард Хехт, нагласио је да ће војска привремено примирје у Гази означити као "оперативну паузу" умјесто прекида ватре, као и да снаге још увек чекају на коначне детаље споразума, преноси Гардијан.

Он није био у могућности да потврди када ће борбе престати или како ће прекид ватре функционисати, јер нису добили наређења од политичких лидера, али је наговијестио да привремено примирје неће почети у наредна 24 сата.

У извјештајима медија у Египту и Израелу раније је наговијештено да ће примирје ступити на снагу сутра у 10 сати ујутру.

Свјетски лидери се надају да ће споразум Израела и Хамаса помоћи окончању рата

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш поздравио је данас договор који је постигнут између Израела и Хамаса.

"То је важан корак у правом смјеру, али много више мора да се уради. Уједињене нације ће мобилисати све своје капацитете како би подржале имплементацију (договора) и максималан позитиван утицај на хуманитарну ситуацију у Гази", навео је Гутереш на платформи "Икс".

Генерални директор Свјетске здравствене организације (СЗО) Тедрос Адханом Гебрејесус такође је поздравио примирје, али истиче да оно није довољно да се оконча патња цивила и позива на наставак напора за ослобађање преосталих талаца и на прекид ватре у Гази.

Јордански краљ Абдулах кренуо је на разговоре са египатским предсједником Абделом Фатахом ел Сисијем о томе како да се оконча „агресија Израела на Палестинце", наводи се у саопштењу палате.

Амерички предсједник Џо Бајден је рекао да је "изузетно задовољан" што ће "више храбрих душа бити поново уједињени са својим породицама када тај споразум буде спроведен". 

Државни секретар САД Ентони Блинкен написао је на мрежи "Икс" да САД поздрављају ослобађање 50 талаца заробљених у Гази, и захваљује Катару и Египту на њиховом партнерству и додао да цијени подршку Израела за хуманитарну паузу која ће дозволити да додатна хуманитарна помоћ стигне Палестинцима у Гази.

Предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен је испратила споразум о хуманитарном примирју у Гази и особађању талаца које су милитанти Хамаса отели из Израела. Она је апеловала да се та пауза искористи да се појача хуманитарна помоћ, наводећи да ће Европска комисија учинити све да организује појачано достављање хуманитарне помоћи Гази.

Британски министар спољних послова Дејвид Камерон написао је да је споразум о ослобађању неких талаца у Гази "пресудни корак".

"Ова пауза у борбама је шанса да се осигура достава много веће количине хране, горива и друге важне помоћи Гази", написао је он на мрежи "Икс" и позвао све стране да осигурају да се споразум у потпуности спроведе.

Хамас и Израел су, уз посредовање Катара, постигли договор о привременом примирју и размјену 50 израелских талаца отетих 7. октобра за 150 Палестинаца који се тренутно налазе у израелским затворима.

Израелски кабинет званично је објавио одлуку о примирју са Хамасом, наводећи да ће прекид ватре бити ограничен на 10 дана од првог ослобађања талаца. У првој фази, Израел ćе ослободити 150 палестинских затвореника када 50 талаца буде враćено у Израел.

Званичник Хамаса Муза Абу Мазрук изјавио је да привремено примирје с Израелом почиње сутра у 10.

Моди: Осигурати да се конфликт између Израела и Хамаса у Гази не претвори у регионални конфликт

Индијски премијер Нарендра Моди изјавио је да је неопходно да се осигура да се конфликт између Израела и Хамаса у Гази не претвори у регионални конфликт. Он је то рекао на виртуелном самиту Г20, којим тренутно предсједава Индија.

Папа Фрања: Сукоб Израела и Хамаса више није рат, већ тероризам

Папа Фрања, који се у Ватикану одвојено састао са члановима породица израелских талаца у Појасу Газе и палестинских затвореника у Израелу, изјавио је да сукоб Израела и Хамаса више није рат, већ тероризам.

Захарова: Турска се није обраћала Русији у вези нуклеарног оружја у Израелу

Турска се није обраћала Русији са званичним предлогом по питању провјере постојања нуклеарног оружја у Израелу, изјавила је портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова на брифингу.

Гутереш поздравио договор Израела и Хамаса

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш поздравио је договор који је постигнут између Израела и Хамаса.

„То је важан корак у правом смјеру, али много више мора да се уради. Уједињене нације ће мобилисати све своје капацитете како би подржале имплементацију (договора) и максималан позитиван утицај на хуманитарну ситуацију у Гази", навео је Гутереш.

Израелски авиони испалили две ракете на Сирију

Сиријска државна агенција Сана је, позивајући се на војне изворе, јавила да су израелски авиони испалили две ракете. Сиријски ПВО је оборио једну од ракета, док је друга причинила, како се наводи, материјалну штету.

У нападу нема повријеђених.

Споразум о примирју између Израела и Хамаса поштоваће и Хезболах

Споразум о примирју између Израела и Хамаса поштоваће и Хезболах, јавила је „Ал Џазира", позивајући се на неименоване изворе тог либанског покрета.

„Хезболах ће поштовати примирје уколико га се буду придржавале израелске окупационе снаге", навео је извор.

Министри спољних послова арапских земаља поздравили  четвородевно примирје између Израела и Хамаса

Министри спољних послова арапских земаља поздравили су четвородевно примирје између Израела и Хамаса, истичући да би прекид ватре требало да буде продужен, као први корак ка потпуном прекиду непријатељстава.

Министри из Египта, Саудијске Арабије и Јордана су, на конференцији за новинаре у Лондону, поручили да би договор, који укључује пуштање талаца и појачану помоћ Гази, требало да води ка наставку преговора о рјешењу о две државе.

Израелске одбрамбене снаге позвале су цивиле у граду Џабалија и насељу Шејаја у граду Гази, на северу Појаса Газе, да почну да се евакуишу према југу током дневног хуманитарног коридора који ће бити отворен до 16 часова.

Ердоган ускоро у Египту, разговараће о евакуацији пацијената из Газе

Предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да би ускоро могао да отпутује у Египат да разговара о томе како убрзати евакуацију пацијената из Газе.

Обраћајући се новинарима у авиону у повратку из Алжира, Ердоган је рекао да исламски свијет мора да дјелује у духу јединства и да буде „јединствена песница" по питању Газе.

„Када та песница свом снагом удари о сто, неће бити могуће да Израел настави своју окупацију или угњетавање", истакао је Ердоган.

Борељ: Појас Газе не може бити подијељен

Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ изјавио је, на пленарној сједнци Европског парламента, да Појас Газе не може бити подијељен и да би у будућности требало да буде под Палестинском управом, а не под контролом Хамаса или Израела.

Хамас објавио када на снагу ступа споразум о примирју

Споразум Израела и Хамаса о примирју ступиће на снагу сутра у 10 часова по локалном времену, изјавио званичник палестинског покрета Абу Марзук.

Већина талаца који ће бити ослобођени имају страно држављанство, рекао је Марзук за „Ал Џазиру", не прецизирајући да ли неко од њих има и држављанство Израела.

Путин: Ситуација у Појасу Газе веома тешка, 900 људи нам се обратило за евакуацију

Ситуација у Појасу Газе веома је тешка, око 900 људи се обратило Русији за евакуацију из тог подручја, изјавио је руски предсједник Владимир Путин на састанку са члановима владе.

„Ситуација тамо је одавно прешла критичну границу, обратило нам се 900 људи са захтевом да их извучемо одатле, од којих је 639 држављана Русије и још 271 особа – чланови њихових породица", рекао је Путин.

Израел очекује да ће сутра бити ослобођени први таоци из појаса Газе

Израел очекује да ће сутра бити ослобођени први таоци из појаса Газе од стране Хамаса, изјавио је израелски министар спољних послова Ели Коен за „Војни радио".

Он није желио да потврди наводе да ће размјена талаца почети у пет ујутру по средњоевропском времену.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана