Нетанијаху: Привремено примирје неће значити крај борби против Хамаса

ГС-Агенције
Foto: Taнјуг/AP

Четрдесет шести дан сукоба израелске војске и Хамаса. Бијела кућа саопштила је да САД вјерују да је договор о ослобађању талаца, које Хамас држи у Појасу Газе, све ближи. Високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Жозеп Борељ поново је позвао на "хитне хуманитарне паузе" у сукобу, истичући важности окончања патње цивила.

ЕУ: Нема доказа да помоћ Палестинцима иде Хамасу

Европска унија саопштила је данас да нема доказа да помоћ која се шаље Палестинцима иде Хамасу.

Наводи се да је ЕУ издвојила око 1,2 милијарде евра из програма за помоћ, за период од 2021. до 2024. године, пренео је Ројтерс.

Европска комисија је истакла да нема доказа да новац ЕУ иде Хамасу.

- Ревизијом није утврђено да новац ЕУ иде директно или индиректно терористичкој организацији Хамас - рекао је потпредсједник Европске комисије Валдис Домбровскис.

Комисија је, међутим, рекла да неће наставити са планом да се 75,6 милиона евра пошаље за инфраструктурне пројекте у Гази, јер "нису изводљиви у садашњем тренутку", па ће новац сада ићи на друге пројекте.

Турска и Катар раде на ослобађању талаца које држи Хамас

Предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио је данас да шеф Националне обавештајне организације (МИТ) и министар спољних послова Хакан Фидан раде са Катаром на ослобађању талаца које држи Хамас.

На заједничкој конференцији за новинаре са алжирским колегом Абделмаџидом Тебунеом, Ердоган је истакао важност успостављања независне палестинске државе за трајни мир у региону.

-Турска се нада да ће што прије постићи позитивне резултате у размјени талаца - рекао је предсједник и додао да је у сталној комуникацији по том питању, преноси Дејли сабах.

Ердоган је истакао да је приоритет Турске трајни прекид ватре и несметана достава хуманитарне помоћи у Гази.

Он је рекао да су израелски напади на болнице, богомоље и објекте у Гази колективно кажњавање невиних цивила и да представљају ратне злочине.

- Успостављање палестинске државе са главним градом у источном Јерусалиму на основу граница из 1967. је сада неизбјежно. У том погледу, наставићемо да чинимо све што је у нашој моћи -нагласио је он.

Напомињући да је са Тебунеом разговарао о хуманитарној кризи у Палестини, Ердоган је истакао да је Алжир међу земљама које пружају најснажнију и најискренију подршку ''палестинској ствари''.

-Спремни смо да дјелујемо као гаранти, заједно са земљама у региону, у спровођењу праведног мира који су договорили Израел и Палестина - истакао је Ердоган.

Алжирски и турски лидер потписали су неколико билатералних споразума, укључујући уговор са Sonatrach-ом о снабдевању гасом.

Ердоган и Тебуне су предсједавали другим Саветом за сарадњу на високом нивоу Турске и Алжира.

Нетанијаху: Привремено примирје неће значити крај борби против Хамаса

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху изјавио је данас да евентуални привремени прекид ватре неће значити крај борби против палестинске милитантне групе Хамас.

-Причају се бесмислице да ћемо, након што вратимо заробљенике, обуставити рат - рекао је Нетанијаху, уочи очекиваног гласања чланова владе о договору о заробљеницима, преноси Ал Џазира.

Он је нагласио да је Израел у рату и да ће наставити да буде у рату док не постигне све циљеве.

-Уништићемо Хамас, вратићемо све наше отете и нестале - поручио је Нетанијаху, додавши да ће свака евентуална пауза у борбама омогућити израелској војсци да се "поновно припреми" за борбу.

Израел: У току састанак цијеле владе о могућем договору са Хамасом

У Израелу се тренутно одржава састанак министара у влади о могућем договору о ослобађању талаца које у Појасу Газе држи палестинска милитантна група Хамас.

Састанку присуствује свих 38 министара, јављају израелски медији, преноси Гардијан. Претходно су одржани састанци ратног и безбедносног кабинета, али током њих није одржано гласање о договору са Хамасом. Према писању медија, споразум би могао да се односи на ослобађање више десетина жена и дјеце, док би Израел, заузврат, пристао на вишедневни прекид ватре.

Газа: Убијено 10 особа у израелском нападу на стамбену зграду

Најмање 10 особа је убијено, а 22 су повријеђене у израелском нападу на стамбену зграду у Кан Јунису, граду на југу Газе, објавили су палестински медији.

Жртве и повријеђени су превезени у болницу Насер, навела је агенција Шехаб, преноси Ројтерс.

Палестинска милитантна група Хамас је раније саопштила да води борбе против израелских трупа у околини Кан Јуниса.

Израелска војска: Пробили смо ударна врата Хамаса испод болнице Ал Шифа

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су вечерас да су пробиле ударна врата на крају Хамасовог тунела који су израелски војници открили прошле недеље испод болнице Ал Шифа у Гази, пренио је Тајмс оф Израел.

Из ИДФ-а су објавили двије фотографије - на једној се виде отворена врата, на другој структура тунела.

Раније ове недјеље, ИДФ је приказао снимак на којем се види унутрашњост тунелског оквира и дио тунела.

Након 55 метара, тунел се завршава ударним вратима, за која се претпоставља да служе да се заштити Хамасова опрема испод земље. Израелска војска је претходних недјеља објављивала да је пронашла мрежу тунела и бункера испод болнице Ал Шифа. Ударна врата могу да заштите од ударних таласа, уласка отровних гасова и веома су отпорна.

Газа: Број убијених Палестинаца у израелским нападима премашио 14.000

Палестинске власти у Појасу Газе саопштиле су вечерас да је број убијених Палестинаца у израелским нападима на ту област од 7. октобра премашио 14.000.

Међу 14.128 страдалих Палестинаца је најмање 5.600 дјеце и 3.550 жена, преноси Ал Џазира. Поред тога, повријеђено је још 33.000 особа.

Израелска војска:Пресрели смо неколико дронова који су долетјели из јужног Либана

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су вечерас да су пресреле неколико “сумњивих ваздушних мета, очигледно дронова”, који су ушли у израелски ваздушни простор из Либана, након чега су се огласиле сирене за ваздушну опасност у Западној Галилеји. Додаје се да је опасност завршена, без изношења више детаља, наводи Тајмс оф Израел. Раније у току дана су из ИДФ саопштили да су напали антитенковску позицију у јужном Либану, напомињући да сада нападају више Хезболахових позиција.

UNRWA: 1,7 милиона људи расељено у Гази, повећано ширење болести

Агенција Уједињених нација за помоћ палестинским избеглицама на Блиском истоку (UNRWA) саопштила је да је скоро 1,7 милиона Палестинаца расељено од 7. октобра, као и да се 930.000 интерно расељених налази у просторијама UNRWA широм Газе од 19. новембра.

Склоништа су већ претрпана и немају више мјеста за придошлице, наводи се у саопштењу.

Организација је саопштила да је расељавање толиког броја људи довело до значајног ширења болести, укључујући акутне респираторне болести и дијареју, чији су се случајеви повећали за 40 одсто у посљедње двије недјеље, преноси CNN.

-Јака киша и ограничен приступ води и канализацији у Гази такође представљају „озбиљну пријетњу од масовног избијања болести” међу дјецом - упозорио је данас Фонд Уједињених нација за децу и омладину (УНИЦЕФ).

-Да будемо јасни: контрола горива и приступа води контролише да ли хиљаде, можда десетине хиљада деце живе или умиру - рекао је портпарол УНИЦЕФ-а Џејмс Елдер на брифингу за новинаре у Женеви.

Према извјештају UNRWA, у просекју постоји једна туш јединица на сваких 700 људи, а 160 људи дијели један тоалет.

У саопштењу се наводи да ће 120 литара горива бити допремљено у Газу сваког другог дана, што ће покрити само половину критичне дневне потребе. Без више горива, биће смањен број камиона који свакодневно превозе хуманитарну помоћ преко прелаза Рафа, а велики делови Газе ће и даље бити преплављени канализацијом, што додатно повећава ризик од болести.

 

Нетањаху се нада добрим вијестима

Израелски премијер Бењамин Нетањаху изјавио је да је постигнут напредак у преговорима о ослобађању талаца из Појаса Газе, изразивши наду да ће ускоро бити добрих вијести по том питању.

-Напредујемо по питању ослобађања талаца. Мислим да ни сада није потребно превише говорити, али се надам да ће ускоро бити добрих вијести -, рекао је Нетањаху током посјете једном од резервних батаљона.

Касније током дана, израелски новински портал “Инет” јавио је да ће израелски кабинет за ванредне ситуације разговарати о нацрту споразума са Хамасом, према којем ће Хамас ослободити групу од 53 таоца, а затим још једну од 20 талаца.

Израел ће морати да пристане на четвородневни прекид ватре у замјену за ослобађање 53 таоца, што је мање од петодневног прекида ватре који је предложио Хамас, наводи се у извјештају.

Нацрт споразума такође, како се наводи, укључује додатни дводневни прекид ватре под условом да Хамас ослободи још 20 талаца. Израел је, такође, спреман да потенцијално продужи прекид ватре на још дана, у зависности од развоја ситуација.

Према нацрту споразума, Израел се обавезује да ће се уздржати од ваздушних активности изнад Појаса Газе шест сати сваког дана током прекида ватре, док Хамас тражи таоце потребне за размјену, наводи се у извјештају.

Хамас наводно инсистира на овој клаузули како Израел не би могао да прати њихово кретање и локације. У замјену за таоце, Израел ће ослободити 140-150 палестинских затвореника, дозволити снабдијевање Појаса Газе горивом и повећати хуманитарну помоћ, наводи Инет.

Број талаца које је Хамас ослободио потенцијално би могао да достигне 100, у ком случају би Израел ослободио 300 палестинских затвореника и евентуално продужио примирје до 10 дана.

У међувремену, кабинет израелског премијера Бењамина Нетамјахуа саопштио је да ће састанак ратне владе бити одржан вечерас како би се разговарало о припремама за пријем ослобођених талаца.

Јужноафрички парламент гласао за прекид дипломатских односа са Израелом

Парламент Јужне Африке гласао је данас за прекид дипломатских односа са Израелом и затварање амбасаде те земље у Кејптауну усљед растућих тензија између двије државе због сукоба Израела и Хамаса.

Приједлог је усвојен са 248 гласова за и 91 против, а о примјени ће одлучити влада предсједника Сирила Рамафозе, преноси Ал Џазира. Рамафоза је раније рекао да Јужна Африка вјерује да Израел чини ратне злочине и геноцид у опкољеном Појасу Газе, гдје је убијено на хиљаде Палестинаца.

Ал Касавни: Израел наредио евакуацију јорданске болнице у Гази, нећемо послушати

Израел је наредио евакуацију јорданске пољске болнице у Гази, саопштио је данас јордански премијер Бишер Ал Касавни и поручио да Јордан неће послушати наређење.

Ал Касавни је рекао и да је јорданска војска појачала присуство дуж своје границе “с обзиром на дешавања у Гази”, пренио је Ројтерс. Према подацима палестинског Министарства здравља, више од двије трећине болница у Појасу Газе престало је да ради због израелских напада, док је преосталих девет болница дјелимично у функцији.

Од почетка напада затворено је и евакуисано 18 болница, укључујући три болнице у протекла три дана: Ал-Наср, Рантиси и Ал-Кудс.

Си затражио међународну конференцију за рјешавање сукоба Израела и Хамаса

Кинески предсједник Си Ђинпинг позвао је данас на сазивање међународне мировне конференције за рјешавање сукоба између Израела и Хамаса и апеловао на ослобађање цивилних заточеника и хитан прекид ватре у Појасу Газе.

-Све стране у сукобу треба одмах да прекину ватру и непријатељства, прекину свако насиље и нападе на цивиле и пусте цивиле заточенике како би се избјегли већи губици и патње - поручио је Си на ванредном онлајн самиту БРИКС-а.

Он је рекао да не може бити одрживог мира и безбједности на Блиском истоку без “праведног рјешења питања Палестине”, преноси Гардијан.

-Пекинг позива на хитни сазивање међународне мировне конференције како би се радило на свеобухватном, праведном и одрживом рјешењу питања Палестине - рекао је он.

Си је позвао и да се заустави свако насиље и напади на цивиле, да се предузму кораци да се обезбеди безбједан и несметан пролаз хуманитарне помоћи, да се обезбеди више хуманитарне помоћи људима у Гази и да се заустави „колективно кажњавање” народа Газе кроз присилну миграцију и прекид снабдијевања водом, струјом и нафтом.

-Више пута сам нагласио да је крајњи начин за рјешавање понављајућих сукоба између Палестине и Израела „рјешење двије државе“ - рекао је кинески предсједник, пренио је ЦНН.

Портпарол болнице у Тел Авиву отпуштен због контроверзне конференције за медије

Портпарол медицинског центра Ичилов у Тел Авиву Ави Шошан саопштио је данас да је отпуштен због контроверзне конференције за медије одржане 24. октобра, на којој је ослобођени талац Јочевед Лифшиц критиковала израелске неуспјехе и  говорила позитивно о својим отмичарима.

Шошан, који је обављао ову дужност 13 година, позван је на саслушање прије отпуштања у складу са израелским законом о раду.

Он је данас на друштвеним мрежама објавио да више није запослен у болници.

Тајмс оф Израел наводи да је конференција за новинаре 24. октобра у холу болнице изгледала као да је на брзину састављена и неорганизована. Након тога било  је критика на рачун владе што није надгледала тај догађај, док су други кривили болницу као организатора конференције која се сматра пропагандном побједом Хамаса.

Припадници Хамаса узели су Лифшиц (85) за таоца из њене куће у комуни Нир Оз, 7. октобра, током напада те палестинске организације на израелске

Њен муж Одед је такође заробљен и још се налази у заробљеништву.

Лифшицова и Нурит Купер (79) ослобођене су и враћене у Израел 23. октобра из, како је Хамас навео, хуманитарних разлога.

Хути: Израелски бродови "легитимна мета"

Војни званичник јеменских Хута, генерал-мајор Али ел Мошки изјавио је, након отмице брода "Галакси лидер" у Црвеном мору и његове међународне посаде, да су израелски бродови легитимне мете било гдје.

"Израелски бродови су за наше легитимне мете било гдје... и нећемо оклијевати да предузмемо акцију", рекао је генерал ел Мошки.

Хути, који су себе прогласили делом "осовине отпора" иранских савезника, такође су лансирали серију дронова и пројектила ка Израелу.

Теретним бродом "Галакси Леадер" под заставом Бахама, који је у британском власништву, управља јапанском фирмом, али има везе са израелским бизнисменом Абрахамом "Рамијем" Унгаром.

Брод који је кренуо из Турске у Индију преусмерен је у јеменску луку Салиф у провинцији Ходеида, саопштила је компанија за поморску безбједност "Амбреи", напомињући да су међу члановима посаде Украјинци, Бугари, Филипинци, Мексиканци и један Румун.

Израелска војска је рекла да је заплена "веома озбиљан инцидент са глобалним посљедицама", док је амерички војни званичник назвао "флагрантним кршењем међународног права".

Шеф политичког крила Хамаса тврди да је договор о примирју близу

Исмаил Ханије, шеф политичког бироа Хамаса, тврди да су близу споразума о примирју са Израелом.

У саопштењу објављеном за Телеграм, Ханија са седиштем у Дохи каже да је Хамас дао свој одговор Катару и другим посредницима, без детаљнијег објашњења.

Званичник Хамаса, Изат ел Решик, изјавио је јутрос да су у току разговора између Хамасе и Израела о привременом примирју током којег би се организовао улазак помоћи у Појас Газе и, поред тога, разменили таоци и затвореници.

Према његовим ријечима, детаљи о примирју објавиће катарски званичници.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана