Нетанијаху: Појас Газе ће бити демилитаризован након завршетка рата са Хамасом

Агенције
Нетанијаху: Појас Газе ће бити демилитаризован након завршетка рата са Хамасом

Тридесет шести дан сукоба Израела и Хамаса.

Израелски премијер Бењамин Нетанјаху изјавио је да одговорност за било какву штету цивилима сноси Хамас, јер их та милитантна група спречава да напусте зоне борбених дејстава у Гази.

Нетанјаху је нагласио да, иако Израел позива цивиле да напусте зоне борбених дејстава, "Хамас чини све што може да их спријечи да оду", пренио је АП.

Он је рекао да ова милитантна група користи цивиле у Гази као живи штит.

Његова изјава услиједила је након што је француски предсједник Емануел Макрон тражио прекид ватре и позвао друге лидере да се придруже његовом позиву. Макрон је рекао Би-Би-Сију да "нема оправдања за израелско бомбардовање".

Британска медијска кућа јавила је да је затражила од израелске војске коментар поводом навода да се борбе у Гази воде у близини главне болнице Ал Шифа и да је комплекс изложен ватри, те да су погођени цивили који су покушали да изађу.

Војска је одговорила да не може да потврди "конкретну војну активност која је тренутно у току", али је признала да се "одвијају интензивне борбе против Хамаса у близини те области". 

Нетанијаху: Појас Газе ће бити демилитаризован након завршетка рата са Хамасом

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху поручио је вечерас да ће Појас Газе бити демилитаризован након рата против палестинске милитантне групе Хамас, али да ће Израел наставити да има безбедносну контролу над том области.

"Нећемо стати до завршетка мисије. Не постоји алтернатива победи. Побиједићемо Хамас и вратити наше заробљенике", поручио је Нетанијаху на конференцији за медије, преноси Тајмс оф Израел.

Он је рекао да ће израелска војска остати у Појасу Газе "колико год буде потребно" како би спријечила да та област буде употребљена за терористичке нападе на Израел.

Истакао је да ће се Израел противити повратку палестинских власти у Газу након окончања рата.

"Неће постојати цивилна власт која своју децу васпитава да мрзе Израел, да убијају Израелце, да елиминишу Израел. Не може постојати власт која породицама убица даје паре на основу броја људи које су убили. Не може постојати власт чији лидер ни 30 дана касније није осудио страшни масакр 7. октобра", поручио је Нетанијаху, говорећи о палестинском предсједнику Махмуду Абасу.

Нетанијаху је нагласио да не би пристао да се одрекне безбједносне контроле над Појасом Газе "ни под којим околностима".

"Хамас је практично изгубио контролу над сјевером Појаса Газе. Нема гдје безбједно да се сакрије. Арапски лидери којима је стало до будућности земаља у региону морају да се супротставе Хамасу. За 16 година владавине, Хамас је донио катастрофу Гази и само двије ствари: крв и сиромаштво", рекао је израелски премијер.

Упозорио је либанску милитантну групу Хезболах да се не укључује у рат између Израела и Хамаса.

"То ће бити грешка ваших живота", рекао је израелски премијер.

Прелаз Рафа отвара се за странце

Контролни пункт Рафа на граници Египта и Појаса Газе сутра ће бити отворен за излазак лица са страним држављанством из те енклаве, саопштила је данас гранична управа ове палестинске области.

Замјеник руског министра спољних послова Михаил Богданов рекао је јуче да је блокиран рад контролног пункта Рафа.

Он је додао да је Москва у контакту са Израелом, Египтом и палестинским представницима како би био ријешен проблем ради евакуације руских грађана из Појаса Газе.

"Управа за граничне прелазе најављује да ће гранични прелаз Рафа сутра наставити са радом за лица са египатским и страним пасошима", наводи се у саопштењу, преноси ТАСС.

Израелска војска: Помоћи ћемо у евакуацији беба из болнице Ал Шифа у Гази

Израелска војска помоћи ће у евакуацији беба заробљених у болници Ал Шифа у Гази, изјавио је данас портпарол израелске војске контраадмирал Данијел Хагари.

"Особље болнице Шифа је затражило да сутра помогнемо бебама на педијатријском одјељењу да дођу до безбједније болнице. Ми ћемо пружити потребну помоћ“, рекао је Хагари на конференцији за новинаре, пренио је Ројтерс.

Невладина организација Лекари за људска права-Израел (ПХР-И) саопштила је раније данас да су двије пријевремено рођене бебе умрле у болници Ал Шифа у Гази.

Такође се указује на недостатак струје, воде и кисеоника у главној болници у Гази. 

„Слика коју сада видимо у Шифи више није хуманитарна катастрофа – то је колективна смртна казна", наводи ПХР-И.
Израелска војска је негирала да је гађала болницу Ал Шифа, али је признала да се борбе воде "око" здравственог објекта.

Израел: Широм земље у току скупови са захтјевом да се ослободе таоци из Газе

Широм Израела одржавају се скупови и демонстрације којима се захтијева ослобађање око 240 талаца које Хамас и друге милитантне групе држе у Гази од 7. октобра.

Главни митинг се одржава у Тел Авиву, на коме учествује више хиљада људи, пренио је "Тајмс оф Израел".

Други скупови се одржавају у Јерусалиму, Бершеби, Јокнеану, Кфар Саби и многим другим местима.

Израел је саопштио да има два циља у рату против Хамаса - уништавање војних и управљачких способности те милитантне терористичке групе након погибије 1.200 људи на југу Израела 7. октобра и повратак свих талаца заробљених тог дана.

Хамас: Израел ће платити цијену своје агресије на Појас Газе

Портпарол милитантног крила палестинског Хамаса Абу Обеида поручио је данас да ће Израел платити цену агресије на Појас Газе.

"Једини циљ који је израелска војска постигла су звјерства и масакри које је починила на очиглед цијелог свијета.

Непријатељ неће добити ни дан, ни сат затишја. Платиће цијену своје агресије", рекао је Обеида на конференцији за медије, преноси Ал Џазира.

Он је додао да су Хамасови борци у посљедњих неколико недјеља уништили 160 израелских војних возила.

"Израелска војска се суочава са жестоким отпором и због тога долази до жестоких сукоба. Наши борци изненађују непријатеља. Они уништавају њихове тенкове", навео је Обеида.    

Галант: Оно што радимо у Гази можемо да урадимо и у Бејруту

Израелски министар одбране Јоав Галант упозорио је данас либанску шиитску групу Хезболах да не ескалира сукобе дуж границе, наводећи да Израел "оно што ради у Гази може да уради и у Бејруту".

"Хезболах увлачи Либан у рат који би могао да се догоди", рекао је Галант војницима у снимку који су емитовали израелски телевизијски канали, пренео је Ројтерс.

Према његовим ријечима, Хезболах прави грешке и они који ће платити цијену су прије свега грађани Либана.

"Оно што радимо у Гази можемо да урадимо и у Бејруту", истакао је Галант.

Двије пријевремено рођене бебе умрле у болници Ал Шифа

Невладина организација Љекари за људска права-Израел саопштила је да су двије пријевремено рођене бебе умрле у болници Ал Шифа у Гази.

Како наводи ПХР-И, јединица интензивне његе за новорођенчад престала је да ради јер је посљедњи генератор који је снабдијевао болницу струјом оштећен у израелским нападима, преноси ББЦ.

„Уништавање и убијање достигли су несагледиве размјере“, наводи се у објави на платформи X (Твитер).

Такође се указује на недостатак струје, воде и кисеоника у главној болници у Гази. 

„Слика коју сада видимо у Шифи више није хуманитарна катастрофа – то је колективна смртна казна", наводи ПХР-И.

Израелска војска је негирала да је гађала болницу Ал Шифа, али је признала да се борбе воде "око" здравственог објекта.

Тетро: Војска нe пуца на болницу у Гази

Израелске снаге не пуцају на болницу Ал Шифа у Гази, али око ње се воде сукоби са милитантима Хамаса, рекао је данас пуковник Моше Тетро из израелског Министарства одбране.

Он је додао да људи и даље могу да безбједно напусте болницу.

Тетро је навео да је источна страна болнице отворена за све који желе да се безбједно евакуишу.

Он се јавности обратио у видео поруци на арапском језику.

Насрала: Западни лидери сада позивају на прекид ватре, извршити притисак на САД

Лидер либанског Хезболаха Хасан Насрала изјавио је данас да глобалне демонстрације против Израела због рата у Гази врше притисак на израелску државу и савезнике и упутио позив да се изврши притисак на САД.
"Видимо хиљаде људи у Вашингтону, Њујорку, Лондону и Паризу како протестују против Израела", рекао је Насрала и додао да западни лидери који су првобитно осудили Хамас због масакра 7. октобра сада позивају на прекид ватре, пренио је "Тајмс оф Израел". 

Према његовим ријечима, једини глас који се истиче су САД и њихов "сљедбеник" Велика Британија.

Насрала је упутио позив да се међународни притисак усмјери на САД.

Коментаришући самит који је у току у Ријаду, Насрала је рекао да арапски и исламски самит окупља 57 арапских и исламских држава и да су очи Палестинаца и других људи у региону упрте у овај самит.

Он је казао да ове земље неће слати војнике да разбију израелску блокаду Газе, али да народи региона очекују да арапски и муслимански свет барем заузме јединствен став и захтева од Американаца да прекину израелску офанзиву, отворе коридор за испоруку помоћи и пружање медицинске помоц́и, "чак и док Газа наставља да се бори".

Констатујући регионалну подршку Хамасу, Насрала је истакао да "нада лежи у подршци са различитих фронтова, посебно Западне обале". 

Он је похвалио "храбру одлуку" јеменских Хути побуњеника и њихових вођа, који су послали пројектиле и дронове на Израел.
Насрала је поменуо и недавне нападе на америчке снаге у Ираку и Сирији, рекавши да "операције које су у току доприносе ослобађању двије земље од америчке окупације, али је непосредни циљ да се заустави (израелски) напад на Газу".

Обраћајући се администрацији председника САД Џозефа Бајдена, Насрала је додао да ако Америка жели да стави тачку на нападе на овом секундарном фронту (у Ираку и Сирији), мора да наметне крај израелском нападу на Газу.

Он је позвао да се рат између Израела и Хамаса одуговлачи што дуже.

"Притисак треба повећати. Вријеме је неопходно за покрете 'отпора'", истакао је Насрала.

Он казао да је израелска економија претрпјела "десетине милијарди долара губитака" од напада Хамаса 7. октобра "упркос 14 милијарди долара војне помоћи коју су јој пружиле САД", мислећи на америчку војну помоћ Израелу која тек треба да буде одобрена.

Насрала је поздравио иранску подршку његовој организацији и другим групама које се противе Израелу и САД.
"Иран је моћ којој треба да захвалимо за подршку исламским покретима 'отпора' у региону", рекао је он.
Према његовим ријечима, Иран подржава исламске покрете финснсијски, материјално, дипломатски и војно.

Тенкови на 20 метара од болнице Ал Кудс

Израелски тенкови удаљени су 20 метара од болнице Ал Кудс у Гази, објавио је палестински Црвени полумјесец.

Објава је услиједила након што је хирург у болници Ал Шифа, највећој медицинској установи у Гази, рекао да су бомбардовање и пуцњава у близини константни, пренио је Би-Би-Си.

Болнице Ал Шифа и Ал Кудс налазе се у сјеверном дијелу града Газе. Израел је позвао цивиле да бјеже на југ, али љекари наводе да то није изводљива опција за све.

Један од три хирурга који раде у болници Ал Ахли рекао је да је та установа сада "једина функционална болница" у Гази.

Доктор Гасан Абу Сита послао је Би-Би-Сију гласовну поруку из Ал Ахлија у којој каже да су љекари поставили теренску болницу да би радила након што је објекат у октобру погођен.

Он је навео у болници имају 150 пацијената. 

Тедрос: У Појасу Газе сваких 10 минута гине једно дијете

У Појасу Газе просјечно на сваких 10 минута буде убијено једно дијете, саопштио је генерални директор Свјетске здравствене организације (СЗО) Тедрос Адханом Гебрејесус на сједници Савјета безбједности УН.

Он је истакао да половина од 36 болница у Гази и двије трећине примарних здравствених центара нису у функцији, наводећи да је здравствени систем у тој палестинској енклави "на кољенима“, преноси Ројтерс.

„Болнички ходници претрпани су повријеђенима, болеснима, људима који умиру. Мртвачнице су препуне. Операције се обављају без анестезије. Десетине хиљада расељених се склањају у болнице“, рекао је Тедрос.

Према његовим ријечима, од 7. октобра СЗО је верификовала више од 250 напада на здравствене установе у Гази и на Западној обали, док је таквих напада у Израелу забиљежено 25.

Раиси: У Гази потребна дјела, не ријечи

Ирански предсједник Ебрахим Раиси изјавио је да је дошло вријеме за акцију у Гази.

"Газа није арена за ријечи већ би требала да буде за акцију", рекао је Раиси на аеродрому у Техерану прије него што је отпутовао на самит арапских и исламских земаља у Ријаду.

Ирански предсједник је оцијенио да је "ратна машина у Гази у рукама Америке, која спречава прекид ватре у Гази и шири рат", те да свијет мора да види право лице Сједињених Држава.

Раиси је напоменуо како Америка каже да не жели ширење рата и да је послала поруке Ирану и још неким земљама, али да те изјаве "нису у складу са америчким акцијама".

Према његовим ријечима, данас је веома важно јединство исламских земаља.

Ово је прва посјета Саудијској Арабији једног иранског шефа државе од када су Техеран и Ријад окончали вишегодишње непријатељство према споразуму у којем је у марту посредовала Кина.

Њујорк: Палестинске присталице запалиле израелску заставу

Стотине присталица Палестинаца запалило је на скупу у Њујорку израелску заставу, протестујући против Израела због рата у Гази против Хамаса.

Демонстранти су се у петак увече поново окупили и испред сjедишта Њујорк тајмса и попрскали улаз у зграду црвеном бојом, тврдећи да је извjештавање тих новина о рату у Гази пристрасно у корист Израела, објавио је  "Њујорк пост".

Полиција је саопштила да је више особа приведено, али није навела тачан број ухапшених.

Нетанијаху: Све државе треба да осуде Хамас, а не Израел

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху изјавио је, реагујући на позив француског предсjедника Емануела Макрона Израелу да престане да убија жене и бебе у Гази, да све државе треба да осуде Хамас, а не Израел.

Према рijечима Нетанијахуа, израелска војска покушава да склони цивиле из сукоба, док их палестинска милитантна група група користи као живи штит, преноси BBC.     

Нетанијаху је упозорио да ће злочини које Хамас сада чини у Гази сутра бити почињени у, како је навео, Паризу, Њујорку и широм свијета.

Макрон је синоћ изјавио за BBC да Израел мора да престане да убија бебе и жене у Гази, наводећи да ''нема оправдања'' за бомбардовање, као и да би прекид ватре био од користи Израелу.

''Иако признајемо право Израела да се заштити, ми их позивамо да зауставе ово бомбардовање у Гази'', рекао је Макрон и истакао да Француска ''јасно осуђује терористичке акције'' палестинске групе Хамас.

"Дијелимо бол Израела. И дијелимо њихову спремност да се отарасе тероризма. Знамо шта тероризам значи у Француској. Али, нема оправдања за текуће бомбардовање цивила у Гази'', навео је француски предсједник.

На питање да ли жели да се други лидери, укључујући САД и Велику Британију, придруже његовим позивима на прекид ватре, Макрон је одговорио да се ''нада да хоће''.

Говорећи дан након конференције у Паризу о рату у Гази, Макрон је рекао да је ''јасан закључак'' свих влада и агенција које су присуствовале том самиту, да не постоји друго рјешење, осим паузе и прекида ватре који ће омогућити да се заштите сви цивили који, како је навео, немају никакве везе са терористима.

Небензја у СБ УН оптужио САД за блокаду мировних иницијатива за Газу

Стални представник Русије при Уједињеним нацијама Василиј Небензја оцијенио је да је блокирање мировних иницијатива за Појас Газе, које, према његовим ријечима, спроводе САД, довело до ескалације сукоба и указао да земље Блиског истока треба да играју кључну улогу у рјешавању израелско-палестинског сукоба.

Небензја је у петак, на састанку Савјета безбједности УН о ситуацији на Блиском истоку, рекао да су САД посљедњих година спроводиле једнострану политику у вези са палестинским питањем која је, како је навео, била усмјерена на очување статуса кво, пренио је ТАСС.

"Недостатак било каквог напретка у преговарачком процесу сигурно ће довести до ескалације", сматра Небензја. 

Он је упозорио да постоји опасност од ширења сукоба и подстицања "тињајућих" сукоба у региону.    

Небензја је додао да не би требало дозволити спољним снагама да искористе израелско-палестинску конфронтацију да би прекинуле позитивне трендове који су се недавно појавили у региону.

Ситуација на Блиском истоку ескалирала је 7. октобра, када је палестинска милитантна група Хамас напала југ Израела и убила више од 1.400 Израелаца, док је Тел Авив одговорио ваздушним и копненим нападима на Појас Газе и блокадом те палестинске енклаве.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана