Нетанијаху: Офанзива на Рафу би могла да буде донекле одложена

Танјуг
Нетанијаху: Офанзива на Рафу би могла да буде донекле одложена

ТЕЛ АВИВ - Израелска војна офанзива на јужни палестински град Рафу могла би да буде "донекле одложена" уколико се постигне договор о вишенедјељном прекиду ватре између Израела и Хамаса, рекао је премијер Израела Бењамин Нетанијаху додајући да би апсолутна победа над Хамасом могла да се оствари неколико недјеља након што офанзива почне.

Нетанијаху је у недјељу потврдио за ЦБС да су разговори о вишенедјељном прекиду ватре и пуштању талаца у току, не износећи више детаља.

Разговори о привременом примирју наставили су се у недјељу на нивоу специјалних представника свих страна, пренијела је египатска државна телевизија Ал Кахера, цитирајући египатског званичника који је рекао да ће се разговори наставити у Каиру.

У постизању договора учествују Египат, Катар и САД, а присутни су и представници Израела.

Нетанијаху је рекао да ће ове недјеље предложити ратном кабинету да одобри оперативне планове, који укључују евакуацију палестинских цивила на другу локацију у Појасу Газе из Рафе, наводи АП.

-Када почне операција, интензивна фаза борби потрајаће недјељама, а не мјесецима. А уколико не будемо имали договор, то ћемо учинити свакако - рекао је он за ЦБС и нагласио да је шест преосталих Хамасових батаљона сконцентрисано у Рафи.

Савјетник за националну безбједност Бијеле куће Џејк Саливен рекао је за НБЦ да предсједник Џозеф Бајден није обавијештен о плановима за Рафу.

-Вјерујемо да ова операција не треба да почне док или уколико не видимо план како ће да се заштите цивили - рекао је Саливен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана