Нетанијаху одговорио Бајдену на изјаву да Израел губи подршку у свијету

ГС
Foto: Гардијан

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху одбацио је јуче критике америчког предсједника Џоа Бајдена због израелске војне офанзиве у Гази и рекао да га подржава велика већина Израелаца.

Нетанијаху је рекао „ако је тиме мислио (Бајдден оп. а.) да проводим приватну политику против већине, жеље већине Израелаца, и да то штети интересима Израела, онда није у праву“ осврћући се на изјаву Бидена да офанзива у Гази више штети него користи Израелу.

Нетанијаху је разговарао с Билдом, Велт ТВ-ом и Политиком, који су сви у власништву берлинске компаније Аксел Спрингер, у својој службеној резиденцији у Јерусалиму. Интервју је одржан док расту напетости између Сједињених Држава и Израела, два историјско блиска савезника., преноси Кликс

Нетанијаху је направио „велику погрешку“ јер није учинио довољно да заштити цивиле, рекао је Бајден у суботу америчкој телевизији МСНБЦ, а овај неуспјех „више штети него што помаже Израелу“.

„Има право бранити Израел, право наставити прогонити Хамас. Али мора, мора, мора обратити више пажње на недужне животе који су изгубљени као посљедица подузетих радњи. Он штети, по мом мишљењу, штети Израелу више него што помаже Израелу... то је супротно ономе што Израел заступа. И мислим да је то велика погрешка“, додао је.

Такође, Биден је рекао да „не можемо имати још 30.000 мртвих Палестинаца“ и додао да Израел губи подршку у цијелом свијету.

Међутим, Нетанyаху је јучер устврдио да његову политику подржава „огромна већина“ Израелаца.

„Они подржавају акцију коју подузимамо да уништимо преостале терористичке батаљуне Хамаса“, рекао је он говорећи о плановима за копнену офанзиву у граду Рафаху на југу Газе.

Планови су нашироко критиковани због страха од масовних цивилних жртава, с обзиром на то да је око 1.5 милиона људи побјегло у тај град пред сукобима у другим дијеловима густо насељеног Појаса Газе.

У међувремену је Нетанyахуов рејтинг пао јер га Израелци оптужују да не жели преузети одговорност за неуспјех сигурносних снага да спријече масакр.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана