Нетанијаху објавио за која четири захтјева о којима не може бити преговора

Танјуг
Нетанијаху објавио за која четири захтјева о којима не може бити преговора

ТЕЛ АВИВ - Израелски премијер Бењамин Нетанијаху објавио је четири услова о којима не може да буде преговора, како би се постигао било какав споразум са Хамасом о прекиду ватре или ослобађању талаца, укључујући гаранције да Израел може наставити борбе до постизања коначног ратног циља. Објављивање ових услова услиједило је док се израелски преговарачки тим припрема на пут у Каиро и Доху да би разговарао о ослобађању талаца касније ове недјеље, преноси данас Тајмс оф Израел.

Међу четири израелска захтјева која је навео кабинет Нетанијахуа први гласи да било какав потенцијални договор мора да “омогући Израелу да се врати борбама све док не постигне све циљеве рата”.

Такође мора да обезбиједи да споразум не омогући шверц оружја из Египта у Газу, као ни “повратак хиљада наоружаних терориста на сјевер Појаса Газе”. Наводи се и да план по којем Израел може да врати таоце кући, не смије да угрози друге циљеве рата. Оваква објава Нетанијахуа у кључној фази уочи наставка преговора изазвала је негодовање у Израелу, али и међу преговарачима, при чему неки оптужују премијера да настоји да саботира досадашњи с муком постигнут напредак.

Обновљени преговори о ослобађању талаца у Египту и Катару долазе након што је Хамас у суботу саопштио да је спреман да разговара о тој теми као и о окончању рата у Гази, не тражећи претходно од Израела да се обавеже на “потпуни и трајни прекид ватре”.

Та изјава представља промјену позиције коју је Хамас заузимао све вријеме током претходних преговора још од новембра прошле године и могла би да отвори пут ка првој паузи у борбама од новембра, иако су све стране упозориле да постизање споразума није загарантовано.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана