Нетанијаху каже да није крај демократије, у Тел Авиву нови протести

Танјуг
Нетанијаху каже да није крај демократије, у Тел Авиву нови протести

ТЕЛ АВИВ - Премијер Израела Бењамин Нетанијаху изјавио је да одлука израелског парламента да укине овлашћења Врховног суда да поништава владине одлуке које сматра неразумним и штетним не угрожава израелску демократију, док су у Тел Авиву одржани нови протести против реформе правосуђа.

Нетанијаху је рекао, за америчку телевизију “АБЦ Њуз”, да ће сви видјети, кад се ситуација смири, да доношење тог закона није крај израелске демократије.

Нетанијаху је за Си-Ен-Ен одбио да каже да ли ће послушати потенцијалну одлуку Врховног суда за поништи закон којим се укидају овлашћења тог суда, пренео је Ројтерс.

Врховни суд Израела ће сљедећег четвртка размотрити жалбу против  закона који је парламент донио у марту, а који ограничава услове за смјењивање премијера са функције.

Демонстранти су за тај дан најавили нове протесте.

Хиљаде људи протестовало је у Тел Авиву против реформе правосуђа, уз велико присуство полицијских снага, а није било насиља.

Протести су почели у четвртак увече у Тел Авиву против владине реформе правосуђа, чији је први дио усвојен ове седмице, а кључни закон којим се укидају овлашћења Врховног суда Израела да поништи одлуке владе и парламента које сматра неразумним и штетним усвојен је у понедјељак.

На протестима који су услиједили после усвајања тога закона, полицајци су оптужени за прекомјерну примјену силе против демонстраната, објавио је “Тајмс ов Израел”.

Начелник полиције Коби Шабтаи одржао је у четвртак ујутру састанак на којем је поновио захтјев полицији да дозволи мирне демонстрације које не блокирају путеве, не изазивају насиље и не нарушавају јавни ред.

-Израелска полиција је аполитична и ради за све грађане -  рекао је Шабтаи.

Он је истакао да је у четвртак било појачано присуство полиције дуж аутопута Ајалон у Тел Авиву да би се спријечило блокирање саобраћаја.

У Њујорку се у четвртак окупило неколико стотина демонстраната испред израелског конзулата против реформе правосуђа, носећи израелске заставе.

Скуп је организовала група израелских активиста УнЏептабле, уз подршку бројних јеврејских организација са сједиштем у Њујорку.

Током великих окупљања у Тел Авиву и Јерусалиму у понедјељак и у уторак рано ујутру, демонстранти су сатима блокирали аутопутеве и саобраћајнице, а полиција је користила водене топове да растјера демонстранте.

Више од 30 демонстраната је повријеђено у сукобима, а полиција је саопштила да је повријеђено 14 полицајаца.

Истовремено је ухапшено око 40 људи широм земље.

Протести против реформе правосуђа почели су у јануару након што је Нетанијаху најавио тај план.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана