Нетанијаху: Израел је изравнао рачун са Синваром, али рат није готов

Танјуг
Нетанијаху: Израел је изравнао рачун са Синваром, али рат није готов

ТЕЛ АВИВ - Израелски премијер Бењамин Нетанијаху изјавио је, након убиства лидера Хамаса Јахје Синвара, да рат на Блиском истоку још увијек није готов, а да палестинска милитантна група неће остати на власти у Појасу Газе.

-Грађани Израела, Јахја Синвар је мртав. Одговоран за највећи масакр над Јеврејима од Холокауста, архитерориста који је убио хиљаде Израелаца и отео стотине грађана је убијен од стране наших херојских војника. Рачун је плаћен - рекао је Нетанијаху.

Он је чланове палестинског Хамаса упозорио да ће њихови лидери ''бити елиминисани'', додавши да ће сваком милитанту који ослободи таоце и спусти оружје, бити дозвољено да ''оде и настави да живи''.

Нетанијаху је, у телевизованом говору, поручио да је убиство Синвара прилика становницима Газе да се ослободе тираније, преноси Ројтерс.

-Он (Синвар) вам је уништио животе - поручио је Нетанијаху Палестинцима у Гази.

Нетанијаху је нагласио да регион сада има прилику да заустави ''осовину зла'', мислећи на Иран и његове посреднике, Хамас и Хезболах, а да се на Блиском истоку успостави ''мир и просперитет''.

Премијер Израела је породицама талаца поручио да Израел наставља да ради на ослобођењу отетих.

-'Драгим породицама талаца поручујем: ово је важан тренутак у рату. Наставићемо пуном снагом док сви ваши најмилији, наши најмилији, не буду кући - нагласио је Нетанијаху.

Израелски шеф дипломатије Израел Кац, ИДФ и Шин Бет синоћ су потврдили да је Синвар убијен у сриједу у јужној Гази, али Хамас још увијек није издао саопштење.

Израел је током дана спровео провјере, укључујући ДНК налазе, како би се утврдило да ли је Синвар међу неколико убијених Палестинаца.

Синвар је рођен у Кан Јунису, а за вођу Хамаса у Гази изабран је 2017.

Именован је почетком августа за политичког вођу те милитантне палестинске групе, након убиства лидера Исмаила Ханијеа у Техерану.

Синвар (61) стоји иза напада на Израел 7. октобра прошле године, од када га израелска војска тражи у енклави.

Он је провео 23 године у израелским затворима прије него што је пуштен 2011. године у оквиру размјене затвореника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана