Непал забранио самостално планинарење у цијелој земљи

Танјуг
Непал забранио самостално планинарење у цијелој земљи

КАТМАНДУ - Непалска влада забранила је соло пењање и планинарење на територији цијеле земље, пет година након што је забранила авантуристима да се сами пењу на Монт Еверест, пренио је данас Си-Ен-Ен.

Од сада, путници који планирају да планинаре у удаљеним регионима Непала морају да унајме водича са лиценцом владе или се придруже некој групи.

Иако је индустрија трекинга један од највећих извора зараде у Непалу, трошкови мисија потраге и спасавања за соло планинаре који се изгубе су значајни, наводи америчка медијска кућа.

''Када путујете сами, у ванредним случајевима нема ко да вам помогне. У реду је ако путујете у градове, али у удаљеним планинама инфраструктура није адекватна'', рекао је директор Непалског туристичког одбора Мани Ламичане.

''Када туристи нестану или буду пронађени мртви, чак ни влада није могла да их прати, јер су кренули удаљеним рутама'', додао је он.

Поред изазова који настају када планинари нестану у руралним подручјима, Ламичен каже да су нелиценцирани туристички водичи и компаније такође проблем, јер, како наводи, те компаније се не региструју код владе, не плаћају порезе и одузимају легални посао Непалцима.

Власник компаније за туристичке шетње Ијан Тејлор, каже да тај потез има смисла, јер све више људи покушава да се упусти у тешке успоне у Непалу.

''Ствари су се драстично промјениле у региону током година. У региону сте виђали само искусне планинаре и пењаче, многи од њих су путовали без водича, и били су потпуно самостални. Међутим, сада је далеко већи број људи који долазе у овај регион и више њих су туристи, а не трекери. Нису самостални на отвореном и стога им је потребна помоћ искусних водича'', каже Тејлор.

Он додаје да непалска влада нема капацитет да посебно провјерава сваког подносиоца захтјева за визу, па отуда и одлука да се уведе општа забрана.

''Као особа која воли планине и посјећује планинске пределе широм свијета, крајње је разочаравајуће што је дошло до овога. Никада не желимо да људима буде ограничен приступ планинама. Међутим, ситуација у Непалу је веома јединствена и потребно је направити промене'', закључио је Тејлор.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана