Необични новогодишњи обичаји у свијету

ГС
Необични новогодишњи обичаји у свијету

Отварање шампањца, одбројавање задњих секунди старе године и ватромет у поноћ обавезан су сценариј свих свјетских градова. Ипак, у неким земљама постоје прилично необични новогодишњи обичаји за које сигурно нисте чули, а који би вас могли изненадити. Разбијање тањира, спаљивање страшила и бацање намјештаја преко балкона само су неки од њих.

Отапање олова у Њемачкој

Иако на прву звучи помало бизарно и прилично неочекивано од дисциплинованих и рационалних Нијемаца, у неким дијеловима Њемачке, Аустрије али и Финске постоји врло необичан обичај који се користи за својеврсно предвиђање нове године. Тако људи загријавају мале комаде олова изнад свијеће, бацају их у хладну воду након што се отопе и чекају какав ће облик попримити.

Наводно сваки облик има специфично значење. Облик звијезде доноси срећу, круна представља здравље, док крст баш и није најбољи облик јер је повезан уз смрт и болест. Ако себи ипак не желите кварити расположење на дочеку, увијек можете рећи да сте заборавили своје олово и наставити испијати шампањац.

Шарени доњи веш у Мексику

Новогодишњи обичаји у земљама Латинске Америке попут Мексика, Бразила и Боливије налажу да добро размислите о боји доњег веша које планирате носити на дочеку Нове године. Наиме, управо је она пресудна за то какву ћете годину имати. Традиционално вјеровање каже да црвена боја доноси љубав и романсу, бијела мир и спокој, жута богатство и успјех, док ће зелена боја донијети благостање.

Разбијање тањира у Данској

Данци имају прилично необичан новогодишњи обичај који подразумијева разбијање тањира о улазна врата пријатеља и комшија. Ова традиција је и својеврсно такмичење у популарности, јер што је већа хрпа разбијеног суђа испред ваших врата, то ћете више пријатеља и среће имати у новој години.

С обзиром на све већи број Данаца који живе у зградама и становима наравно да нису сви у могућности практтиковати ову народну традицију. Али, обичај је и даље врло популаран.

Спаљивање страшила у Еквадору

Новогодишњи обичаји у Еквадору, између осталог, подразумијевају и спаљивање великих лутака тј. страшила на улицама градова тачно у поноћ. На овај начин се Еквадорци поздрављају са старом годином и свим лошим што је она донијела. У изради оваквих лутака од папира и пиљевине најчешће учествује цијела породица.

Лутке имају лица политичара, познатих ликова и особа, док се неки ипак одлучују на оне с лицима пријатеља и чланова породице. Колико код то бизарно звучало, спаљивање велике лутке с лицем пријатеља у новогодишњој ноћи је заправо израз љубави, јер му доноси срећу, благостање и ослобађа га прошлости.

Округли предмети на Филипинима

Филипинци имају један поприлично материјалистички приступ прослави Нове године и све се, више-мање, врти око новца. Управо зато се окружују округлим предметима који симболизују новчић. Вјерују да ће им на тај начин нова година донијети срећу и новац. Тачкасте мајице, хлаче, кошуље и округла храна на тањирима нису ништа необично у филипинској новогодишњој ноћи.

Они који баш јако желе да им Нова година донесе срећу, у џеповима носе и кованице којима морају стално звецкати. Звецкање кованица представља доток обиља новца.

Дванаест бобица грожђа у Шпанији

Како би осигурали благостање у новој години, Шпанци у новогодишњој ноћи једу дванаест бобица грожђа, по једну за сваки мјесец у идућој години. Изазов је у томе што се свака бобица мора појести са откуцајем сата у поноћ, јер иначе кажу нема дејство. Шпанци се свакако сналазе да би успјели извести овај традиционални обичај, па тако неријетко гутају и читаве бобице грожђа.

Многи би рекли да је то одличан начин да завршите на пријему хитне помоћи већ у првим минутама нове године. Још је занимљивије како је обичај настао. Наводно су га измислили шпански узгајивачи грожђа око 1900. године како би продали више урода.

Бацање намјештаја у Напуљу

Иако је сигурно ријеч о једној од бизарнијих традиција, новогодишњи обичаји у италијанском Напуљу налажу бацање старог намјештаја и кућанских уређаја с балкона. Овакво “рјешавање” старих ствари симболизира свјежи почетак у новој години.

Ипак, како би спријечили број незгода и натписе у црној хроници, већина Напуљана се држи мањих и мекших предмета. Врло обазриво од њих. Али, ако се у новогодишњој ноћи ипак нађете у Напуљу или Јоханесбургу гдје се овај обичај исто практикује, добро је припазити главу.

Животињски духови у Румунији

Попис необичних новогодишњих обичаја настављамо са Румунијом, тачније њеним руралним подручјима. Тамо прослава Нове године подразумијева маскиране плесове тематски везане за смрт и поновно рођење. Иако није баш најведрија тема за новогодишњу забаву, локални плесачи се облаче у крзно и стављају на себе дрвене маске које приказују козе, коње и медвједе.

Након тога обилазе куће како би отјерали зле духове. Најпопуларнији је плес са ликом медвједа, јер према румунском вјеровању ако медвјед дође у нечију кућу то доноси здравље, срећу и благостање.

Прелажење прага у Шкотској

Шкотима није свеједно ко ће им први пријећи праг у поноћ новогодишње ноћи. Заправо преферирају да то буде мушкарац тамне косе са поклонима попут кованица, хљеба, соли и вискија. За таквог госта вјерују да доноси срећу читавој кући и укућанима у Новој години.

Овај обичај вјероватно датира још из времена Викинга када је појављивање крупног, плавог мушкарца на прагу углавном значило невоље.

108 удараца звона у Јапану

Поједини новогодишњи обичаји у Јапану обиљежени су будизмом. Тако се на стару годину у највећим будистичким храмовима обавља звоњење на великим звонима. Посебно је важно посљедње звоњење у старој години, односно оно које се догађа тачно у поноћ.

Наиме, свако звоњење 31. децембра обавља се 108 пута. Према будистичком вјеровању, на толико начина људи могу згријешити током једне године. Због тога сваки ударац представља прочишћавање једног гријеха.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана