Ненајављено путовање: Блинкен стигао у Кијев

ГС
Ненајављено путовање: Блинкен стигао у Кијев

КИЈЕВ - Амерички државни секретар Ентони Блинкен допутовао је јутрос у Кијев у прву посјету Украјини високог америчког дужносника откако је Конгрес прошлог мјесеца одобрио дуго одгађани пакет војне помоћи тој земљи у износу од 61 милијарде долара.

Претходно ненајављено путовање има за циљ показати америчку солидарност с Украјином док се она бори против руског бомбардирања на својој сјевероисточној граници.

Блинкен, који је стигао у Кијев возом у уторак рано ујутро, нада се да ће "послати снажан умирујући сигнал Украјинцима који су у врло тешком тренутку", рекао је амерички дужносник који је, под условом анонимности, извијестио новинаре о Блинкенову посјети.

- Секретар је дошао разговарати о томе како ће наша додатна помоћ помоћи ојачати њихову одбрану и омогућити им да преузму иницијативу на бојном пољу - рекао је.

Топништво, пројектили дугог домета познати као АТАЦМС и систем противзрачне одбране које је одобрио предсједник Џо Бајден 24. априла, већ су дијелом послани украјинским снагама, рекао је овај дужносник.

Блинкен ће покушати увјерити украјинске функционере, укључујући предсједника Володимира Зеленског, у трајну подршку САД и одржати говор усмјерен на будућност Украјине, рекао је дужносник.

Већ мјесецима руске снаге полако напредују, углавном у регији Доњецк на југу, захваљујући значајној предности у људству и стрељиву, преноси Ројтерс.

У понедјељак је амерички савјетник за националну сигурност Џејк Саливан рекао да Вашингтон покушава убрзати "ритам испорука" оружја Украјини како би јој помогао да преокрене ситуацију на бојишту.

- Одгода је ставила Украјину у рупу и ми им покушавамо помоћи да се ископају из те рупе што је брже могуће - рекао је Саливан, додајући да ће ове седмице бити најављен нови пакет оружја.

Русија сада контролише око 18 посто Украјине и све више напредује након неуспјеле прошлогодишње кијевске противофанзиве.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана