Немова побједа на Евровизији подстицај за швајцарске заговорнике небинарних права

Танјуг
Foto: Агенције

ЖЕНЕВА- Швајцарски заговорници небинарних права поздравили су побједу локалне звезде Нема на суботњем такмичењу за Песму Евровизије, позивајући власти у земљи да омогуће званично признање људи који се не идентификују ни као мушко ни као женско.

Немо, 24-годишњи швајцарски музичар који користи замјенице они/њих, освојио је прво мјесто након што је доминирао у гласању жирија и побиједио фаворита публике, хрватског извођача Бејби Лазању, пренио је Ројтерс.

Немова побједа је услиједила годину и по након што је швајцарска влада одбацила приједлоге за стварање трећег пола или неспецифичне опције у званичној евиденцији, уз образложење да је бинарни родни модел још "снажно усидрен" у швајцарском друштву.

Сибел Арслан, посланица швајцарске Зелене странке која је 2017. покренула законски приједлог за ревизију правила како би се омогућила небинарна ознака, поздравила је Немову побједу.

"Небинарна особа која званично не постоји у Швајцарској победила је на Евровизији 2024 за све нас са #БреакТхеЦоде", написала је Арслан на платформи X (Твитер), позивајући се на Немову побједничку пјесму "Тхе Цоде" на Евровизији.

Њен приједлог је, како је навела, сада "релевантнији него икада".

Онлајн анкета агенције за испитивање јавног мњење Ипсос ЛГБТ Прајд из 2023. године показала је да се шест одсто испитаника у Швајцарској идентификовало или као трансродно, небинарно, родно флуидно или другачије од мушког или женског пола, што је највећи проценат међу 30 испитаних земаља.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана