Немири у Колумбији, најмање двоје погинулих, више од 80 талаца

Танјуг
Немири у Колумбији, најмање двоје погинулих, више од 80 талаца

БОГОТА - Један цивил и један полицајац убијени су током насилних протеста у колумбијској провинцији Какета, а 79 полицајаца и деветоро радника на нафтним пољима узети су за таоце од стране локалног становништва, изјавио је данас колумбијски омбудсман за људска права Карлос Камарго.

До инцидента је дошло у руралном дијелу општине Сан Висенте дел Кагуан, где су демонстранти напали нафтно поље у власништву кинеске компаније Емералд Енерџи, након чега су подметнули пожар, преноси Ројтерс.

Омбудсман је поручио да је ''жалосно што су током протеста убијени полицајац и цивил'', и додао да његова канцеларија ''нуди да буде посредник у преговорима''.

Локално становништво блокирало је приступ нафтном пољу, уз захтјев Емералд Енерџију да помогне око поправљања путева у тој области.

Агенција наводи да се протести у близини нафтних и рударских компанија редовно дешавају у Колумбији, јер локалне заједнице траже од компанија да изграде инфраструктуру, укључујући школе и путеве.

Колумбијски предсједник Густаво Петро је на свом налогу на друштвеној мрежи Твитер написао да је наредио да се заједничка комисија колумбијских министарстава одбране и унутрашњих послова, као и оружаних снага, пошаље у тај регион како би се ''зауставило насиље''.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана