Њемачка купује 600 крстарећих ракета “Таурус”

Танјуг
Foto: Илустрација

БЕРЛИН - Њемачки министар одбране Борис Писторијус намерава да купи још 600 крстарећих ракета “таурус” у вези честих захтева Украјине да јој се доставе ракете дугог домета али још није обезбједио неопходна финансијска средства за то.

Писторијус жели да купи напредну верзију “таурус нео” по укупној цијени од око 21 милијарде евра за 600 пројектила са првим испорукама у 2029. години пренео је Ројтерс писање њемачког Шпигла.

Пројекат набавке крстарећих ракета дугог домета је у буџетским документима за 2025. годину представљен само као опција јер се очекује да ће највећи део новца бити обезбјеђен у наредним годинама.

Министарство одбране у Берлину није било одмах било доступно за коментар.

Британија и Француска испоручиле су Украјини крстареће ракете “сторм шедоу” и “скалп” а украјинска војска је рекла да је прилагодила авионе совјетске производње да их користе.

Кремљ је упозорио Немачку да би испорука крстарећих ракета Кијеву довела до даљег заоштравања сукоба у Украјини.

Немачке снаге за сада располажу са око 600 пројектила са дометом већим од 500 километара који могу да буду лансирани из борбених авиона као што су Торнадо Ф-15 или Ф-18.

Оружје које је направила европска одбрамбена компанија МБДА дизајнирано је да уништи циљеве иза непријатељских линија као што су командни бункери муниција и складишта горива аеродроми и мостови.

Русија користи ракете дугог домета за уништавање циљева у Украјини укључујући цивилну инфраструктуру али Украјина нема лак начин да одговори док је немачки канцелар Олаф Шолц више пута одбијао захтеве из те земље да их снабде “таурусом” због забринутости око употребе оружја дугог домета на циљевима унутар Русије.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана