Нема помака у преговорима о миру у Гази

Агенције
Нема помака у преговорима о миру у Гази

ДОХА - Током посљедње рунде преговора о примирју у Гази, која је данас завршена у Дохи, није дошло до помака због инсистирања израелских преговарача да се у споразум уврсте нови услови, рекао је неименовани званичник Хамаса за либанску телевизију Ал Мајадин.

Он је рекао да је руководство Хамаса обавијештено да се разговори са састанака у Дохи не обавезују на претходно договорене услове, након што су амерички званичници описали преговоре као ''обећавајуће''.

Званичници Хамаса, који нису присуствовали разговорима, рекли су за BBC да оквир новог приједлога садржи нове услове које та група не може да прихвати.

Како наводе извори, Израел је поставио нове услове, који укључују задржавање трупа унутар Газе дуж границе са Египтом, док Хамас захтијева потпуни прекид ватре, потпуно повлачење Израела из Појаса, нормалан повратак расељених Палестинаца и договор о размјени затвореника.

Ово је услиједило након саопштења да ће се високи званичници влада САД, Катара и Египта поново састати у Каиру сљедеће седмице с циљем закључења споразума о прекиду ватре у Гази и споразума о размјени затвореника између Хамаса и Израела.

Званичници САД су такође саопштили да је посљедња рунда преговора била најпродуктивнија у посљедњих неколико мјесеци, а израелски медији су пренијели да су разговори били ''позитивни и конструктивни''.

Раније данас, вршилац дужности иранског министра спољних послова Али Багери Кани рекао је да је катарски шеф дипломатије Мохамед бин Абдулрахман описао резултате ове фазе преговора као ''осјетљиве“.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана