Некада подржавао Хамас, данас га зову политичким "живим мртвацем"

Срна
Foto: Taнјуг/AP

Бењамин Нетањаху је политички "живи мртвац" и остаће на функцији само до краја рата са Хамасом - наводе политички аналитичари.

Нетањаху је по доласку на власт 2009. године одлучио да подржи Хамас као алтернативу палестинским властима, дајући му новац. Био је увјерен да ће тако стећи већу контролу над тим покретом.

Сада је јасно да се прерачунао. Његово увјерење да је у стању да контролише Хамас угрозила је безбједност Израела и изазвала крвави рат - наводе свјетске агенције.

У вријеме напада Хамаса Израел је имао само 800 војника способних да чувају границу између Појаса Газе и јужног Израела.

АФП преноси да је мјесецима израелска војска упозоравала "на пријетњу вишефронталног напада на израелске цивиле", али их је израелска влада игнорисала.

Нетањаху је одбацио тврдње да је из Египта примио било какво претходно упозорење о скорашњем Хамасову нападу.

Сада је формирана влада националног јединства која ће укључити и умјерене политичаре и доказане стручњаке за безбједност на кључним дужностима.

Али, аналитичати се слажу да ће тренутно јединство тешко потрајати након рата.

Нетањаху ће тешко избјећи одогворност јер није имао спремне механизме којима ће заштитити народ настањен уз границу Газе - сматрају политички аналитичари.

Службене истраге Хамасових напада вјероватно ће разоткрити пропусте у безбједности Израела, а све ће то пасти на Нетањахуова леђа.

Рејвен Хазан, професор политичких наука на Универзитету Јерусалем сматра да је цјелокупан традиционални Нетањахуов приступ Хамасу доживио пораз.

- Нетањаху може остати на власти неколико мјесеци, али је већ сада `мртвац који хода` - закључује Хазан. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана