Небензја: Русија задржава право да самостално истражи експлозију Сјеверног тока

Танјуг
Небензја: Русија задржава право да самостално истражи експлозију Сјеверног тока

ЊУЈОРК - Стални представник Русије при Уједињеним нацијама Василиј Небензја рекао је да Москва задржава право да самостално истражи мјесто експлозије гасовода “Сјеверни ток”.

-Задржавамо право да спроведемо сопствену истрагу. Скренули смо пажњу на тврдњу у писму власти Њемачке, Данске и Шведске да је приступ мјесту злочина наводно отворен. Полазимо од чињенице да у том случају наши истражни органи и стручњаци могу да га независно и у било ком тренутку да испитају у оквиру кривичног поступка који је покренуло Генерално тужилаштво Руске Федерације по члану о акту међународног тероризма - рекао је Небензја на сједници Савјета безбједности УН, преноси ТАСС. Додао је да Москва чека конкретне кораке Данске, Шведске и Њемачке за спровођење транспарентне истраге о диверзији.

-Сваки напори да се прикрију трагови диверзије у Балтичком мору осуђени су на неуспјех. Очекујемо конкретне кораке од власти Њемачке, Данске и Шведске да спроведу објективну и транспарентну истрагу свих околности онога што се догодило уз обавезно учешће руских истражних органа и других заинтересованих страна - рекао је Небензја.

Он је поручио да ће Русија наставити да покреће тему диверзије гасовода у Савету безбједности УН док починиоци не буду позвани на одговорност.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана