Небензја: Односи између Русије и ЕУ више не постоје

ГС
Foto: Танјуг

ЊУЈОРК - Односи Русије и Европске уније заправо више не постоје, изјавио је на сједници Савјета безбједности УН руски амбасадор у УН Василиј Небензја.

Амбасадор је подсјетио да је у јуну прошле године напорима Брисела у односима ЕУ и Русије „пробијено дно".

„Како се испоставило, испод тог дна налазио се читав понор у који су наставили да падају не само наши односи, који практично не постоје, него и сама јединствена Европа", рекао је Небензја.

Према његовим ријечима, Москва види да се у европским пријестоницама и институцијама одржавају догађаји на тему како најбоље раскомадати и уништити Русију.

„Ми смо, наравно, наслућивали да постоји русофобија која мирује у дубинама Европе, али, искрено, нисмо замишљали њену дубину и размјере. Она се не ограничава на манијакалну тежњу да се Русија побиједи на бојном пољу рукама Украјинаца. Она иде много даље, да угоди најпримитивнијим, пећинским русофобима из редова Пољака и држављана балтичких земаља. Гледамо дешавања у европским пријестоницама и унутар зидова европских институција како боље распарчати и уништити нашу земљу", објаснио је руски дипломата.

Како је навео, изјаве ЕУ о добросусједству и партнерству са Русијом нису биле ништа друго до начин да се рукама Кијева прикрију припреме за конфронтацију са Москвом.

Према његовим ријечима, Европска унија и остатак Запада приближавају свијет самоубилачком сукобу повећавањем испорука оружја Кијеву.

„Свијет се данас налази на ивици самоубилачког сукоба, према којем ЕУ заједно са остатком Запада иде великим корацима, повећавајући испоруке оружја кијевском режиму", истакао је Небензја.

Руски дипломата је оцијенио и да су кијевске власти једноставно изгубиле главу због нове „улоге кмета" у односима са Западом.

„Као најпопустљивија показала се Грузија, а затим и Украјина, изабране за улогу пиона у геополитичкој конфронтацији са нашом земљом. И ако је Тбилиси био довољно паметан да се на вријеме заустави и покуша да умањи штету, кијевски Мајдан, испуњен препорођеним украјинским национализмом, помијешаним са неонацизмом, од своје нове улоге кмета просто је изгубио главу".

Иза Брисела стоји Вашингтон

Земље у развоју треба да буду скептичне према пројектима Европске уније у УН, пошто Вашингтон стоји иза сваког корака Брисела и мораће да плате цену независности у будућности за добијање средстава са Запада, приметио је Небензја.

„С обзиром на отворено непријатељство ЕУ у њеном садашњем облику према Русији и њен патуљасти независни значај, приморани смо да будемо скептични према свим пројектима, који укључују Европску унију и платформу УН. Желео бих да апелујем на све земље у развоју да озбиљно размисле о таквој поновној оцијени. Морате схватити да иза Брисела данас стоји Вашингтон и за сваки долар који уложи, за сваку формирану невладину организацију или политички фонд, касније ће морати да се плати независношћу и суверенитетом, или чак суочи са директним мјешањем у унутрашње послове".

Небензја је као примјер навео Украјину, Блиски исток и бившу Југославију као примјер оваквог западног приступа, преноси Спутњик.рс.

„Сјетите се независности Украјине погажене Западом и незавидне судбине ове државе, претворене у слијепог и безвољног пиона у туђој игри. Сјетите се Блиског истока који још увек гори или растргнуте Југославије. И не понављајте те грешке", закључио је руски дипломата.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана