Небензја: Москва задржава право да неутралише пријетње због војне помоћи Кијеву

Танјуг
Небензја: Москва задржава право да неутралише пријетње због војне помоћи Кијеву

ЊУЈОРК - Русија задржава право да предузме мјере за неутралисање пријетњи по своју безбједност, које су посљедица активне војне подршке коју Запад пружа Кијеву, изјавио је данас на сједници Савјета безбедности Уједињених нација Василиј Небензја, стални представник Русије у тој организацији.

„Западне земље су отворено саботирале примјену споразума из Минска како би наставиле да користе кијевске власти за сопствене интересе. Русија задржава право да предузме све неопходне мјере за неутралисање пријетњи по своју безбједност, а циљеви специјалне војне операције биће испуњени”, поручио је Небензја, преноси РИА новости.

Дипломата је скренуо пажњу и да западне земље није брига за судбину Украјинаца, јер се њихова земља сматра само полигоном, а то се посебно односи на Британију, која Кијеву шаље пројектиле са осиромашеним уранијумом.

„Срби се још увек сећају стравичног бомбардовања НАТО снага које су претрпели 1999. године, када је било бачено 15 тона осиромашеног уранијума. Евидентирани су бројни докази о порасту онколошких болести и других патологија. То су на својој кожи осетили и у Ираку, на који су Американци бацили стотине хиљада таквих граната”, подсјетио је Небензја.

Према његовим ријечима, Западне земље које испоручују оружје Кијеву су саучесници у ратним злочинима Оружаних снага Украјине.

Како је додао, земље НАТО-а нису заинтересоване за мирно ријешење у Украјини, а прилив оружја са Запада је у порасту.

„Западне земље тврдоглаво инсистирају на томе да оне нису стране у сукобу, већ само ‘помажу Украјини да се одбрани’. Међутим, у стварности је све управо супротно. Запад води прокси рат са Русијом у Украјини”, рекао је Небензја.

Ово указује на расположење земаља НАТО-а за ескалацију, оцијенио је руски дипломата, напомињући да је очигледно да Запад не занима било какво мирно ријешење сукоба.

Русија је раније послала ноту земљама НАТО- а због испоруке наоружања Украјини.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров истакао је да ће сваки терет који садржи оружје за Украјину постати легитимна мета за Русију.

Министарство спољних послова Руске Федерације саопштило је да се земље НАТО-а „играју ватром” испоруком оружја Украјини.

 Прес-секретар председника Русије Дмитриј Песков примјетио је да пумпање Украјине оружјем са Запада не доприноси успјеху руско-украјинских преговора и да ће имати негативан ефекат, подсјећа руска агенција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана