Небензја: Москва тражи истрагу о нападу на болницу у Гази

Танјуг
Небензја: Москва тражи истрагу о нападу на болницу у Гази

ЊУЈОРК - Русија захтjева објективну истрагу напада на болницу Ал-Ахли у Појасу Газе и кажњавање одговорних, рекао је данас стални представник Русије при УН Василиј Небензја на седници Савjета безбедности.

"Дубоко смо шокирани оним што се догодило. Услијед напада на болницу, према посљедњим подацима, број погинулих и повређених премашио је 800. Захтjевамо објективну истрагу овог злочина и кажњавање починилаца", рекао је Небензја.

Баптистичка болница Ал-Ахли у Појасу Газе погођена је у уторак. Министарство здравља Газе саопштило је да је погинула 471 особа, а да је више од 300 повријеђено, већина жена и дјеце.

Палестинци и Израелци окривљују једни друге за напад, при чему је палестинско министарство спољних послова навело да су напад извели израелски авиони, док израелска војска тврди да је болница погођена ракетом коју је неуспјешно лансирала палестинска група Исламски џихад.

Савјет безбједности на данашњој сједници није усвојио резолуцију Бразила којом се, поред рата, осуђују и "гнусни терористички напади" палестинске милитантне групе Хамас.

Од 15 држава чланица СБ УН, 12 је гласало за, две су били уздржане, укључујући Русију, док су САД, као стална чланица, биле против, због чега резолуција није прошла, пренијела је француска БФМТВ.

Око хиљаду руса таоци због блокаде Газе

Око хиљаду Руса, заједно са породицама, таоци су блокаде Појаса Газе, рекао је данас стални представник Русије у УН Василиј Небензја.

"Око хиљаду Руса и чланова њихових породица постали су таоци војне блокаде Газе", изјавио је Небензја током састанка Савјета безбједности УН.

Амерички предсједник Џозеф Бајден претходно је током састанка са израелским премијером Бењамином Нетањахуом рекао да напад на болницу није извршио Израел, већ највјероватније "супротни тим".

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана