NBC:Амерички и европски званичници покрећу тему мировног споразума Русије и Украјине

Танјуг
NBC:Амерички и европски званичници покрећу тему мировног споразума Русије и Украјине

ВАШИНГТОН - Амерички и европски званичници почели су повјерљиве разговоре са украјинским властима о разматрању склапања мировног споразума Русије и Украјине, према два информисана извора из америчке администрације, преноси NBC њуз.

Један бивши и један садашњи високи званичник САД рекли су, под условом анонимности, да разговори укључују веома широке обрисе онога од чега би Украјина можда морала да одустане да би се постигао договор.

 Како се наводи, неки од разговора, које су званичници описали као деликатне, одржани су прошлог мјесеца током састанка Контакт групе за одбрану Украјине.

Разговори, према тврдњама ових званичника, су у складу са војном динамиком на терену у Украјини и политичком тренутку у САД и Европи.

Они се одвијају у тренутку забринутости америчких и европских званичника да је рат доспио у ћорсокак и преиспитивања могућности да се настави пружање помоћи Украјини, навели су извори.

Према њиховим тврдњама, званичници администрације предсједника САД Џозефа Бајдена такође су забринути да би Украјини могла да понестане снага, док се чини да Русија има наизглед неограничене залихе за вођење рата.

У америчкој влади такође постоји забринутост због тога што од почетка рата између Израела и Хамаса, пре скоро мјесец дана, украјински сукоб привлачи мање пажње јавности, што би могло, како се наводи, да отежа обезбеђивање додатне помоћи Кијеву, рекли су извори за NBC њуз.

-Све одлуке о преговорима су на Украјини. Фокусирани смо на то да наставимо да снажно подржавамо Украјину док брани своју слободу и независност од руске агресије -  навела је у саопштењу Адријен Вотсон, портпарол Савјета за националну безбједност Бијеле куће.

Она је додала да су САД учествовале са Украјином у разговорима о оквиру мировног самита, али је рекла да Бела кућа “у овом тренутку није упозната ни са каквим другим разговорима са Украјином о преговорима”, наводи NBC њуз.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана