NBC Њуз: Бајден поново причао о својим састанцима са мртвим европским лидерима

Танјуг
NBC Њуз: Бајден поново причао о својим састанцима са мртвим европским лидерима

ВАШИНГТОН - Амерички предсједник Џозеф Бајден је други пут ове недјеље помијешао имена европских лидера, поменувши два пута покојног немачког канцелара Хелмута Кола умјесто бивше канцеларке Ангеле Меркел.

Говорећи на догађају у Њујорку на коме је прикупљао средства за своју предизборну кампању, Бајден је, како реноси NBC Њуз, низао лапсусе, описујући разговоре које је водио са европским лидерима на састанку Групе седам (Г7) у Великој Британији 2021. године. Бајден је на оба догађаја рекао да га је Хелмут Кол, који је умро 2017. године, питао како би реаговао да прочита да су неки људи упали у британски парламент и убили полицајце да би зауставили избор премијера.

Самиту Г7 2021. године присуствовала је тадашња њемачка канцеларка Ангела Меркел.

Бијела кућа није дала никакав коментар на посљедње Бајденове лапсусе.

Одлазећи амерички предсједник је претходно у уторак, на предизборном догађају у Лас Вегасу, помијешао француског предсједника Емануаела Макрона са некадашњим предсједником Француске Франсоа Митераном, који је умро 1996. године.

Бајден је направио лапсус док је препричавао догађаје са састанка Г7 одржаног 2020. године, непосредно, након што је побиједио на изборима.

Без грешака није био ни некадашњи предсједник САД, Доналд Трамп, подсјећа NBC Њуз, који је на предизборном скупу прошлог мјесеца опширно критиковао ривалку за предсједничку номинацију Републиканске странке Ники Хејли, док је како се чинило заправо мислио на некадашњу предсједницу Представничког дома и кандидаткињу за предсједничку номинацију Демократске партије, Ненси Пелоси.

Хејли је у рекламној кампањи прошле недјеље, критиковала Трампа (77) и Бајдена (81) због њихових година, називајући их "пргавим старцима".

Анкета NBC Њуза спроведена прошлог мјесеца показала је да је 76 одсто гласача, укључујући половину демократа, забринуто за Бајденово ментално и физичко здравље, док је број забринутих гласача за Трампово здравље нешто мањи од 50 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана