NBC: Америка недавно извела сајбер напад на ирански брод

Танјуг
NBC: Америка недавно извела сајбер напад на ирански брод

ВАШИНГТОН - Сједињене Америчке Државе недавно су извеле сајбер напад на ирански војни брод који је, како се наводи, прикупљао обавјештајне податке о теретним бродовима у Црвеном мору и Аденском заливу, рекла су тројица америчких званичника за NBC.

Сајбер напад се догодио прије више од недјељу дана и био је дио одговора администрације америчког предсједника Џозефа Бајдена на напад дроном од проиранских милиција на базу у Јордану, када су убијена тројица америчких војника, а рањено најмање 40.

Операција је имала за намјеру да види иранску способоност да дијели обавјештајне податке са јеменским побуњеницима Хутима, који претходних мјесеци нападају комерцијалне бродове пројектилима и дроновима у Црвеном мору и Аденском заливу, навели су званичници.

Амерички званичници кажу да Иран користи брод да пружи боље информације о метама Хутима, како би њихови напади на теретњаке били ефикаснији.

Један од званичника који је упознат са сајбер нападима рекао је да је операција била усмјерена ка иранском броду МВ Бехшад.

Други званичници су одбили да открију име брода који је био под сајбер нападом.

Портпарол Националног безбједносног савјета Беле куће одбио је да коментарише наводе и упутио новинаре на министарство одбране, које такође није жељело да коментарише наводе.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана