Научници у шоку: Два урагана кренула према Европи!

GS
Foto: Telegram

ТАМПА - Претходних дана чак три урагана настала су над Атлантским океаном.

Над Мексичким заливом формирао се ураган Милтон, који је убрзо прерастао у катастрофалну олују пете категорије, а онда је као олуја треће категорије погодио Флориду.

Он је већ синоћ својим ободним дијелом стигао до Флориде, а својим центром обрушува се данас и пријети да разори централни и западни дио ове савезне америчке државе и шире подручје града Тампе.

Очекују се вјетрови од 200 км/х, преко 350 литара кише и плимни таласи висине од неколико метара, који пријете да поплаве све пред собом.

Истовремено, синоћ се бивши ураган Крик обрушио на западну Европу и пријети да донесе поплаве Француској, а све до Њемачке и Данске јаке и олујне вјетрове.

Овај сада већ увелико бивши ураган, настао је над средњим дијелом Атлантика и ојачао на ураган четврте категорије. Срећом, ни у једном тренутку није угрожавао копно Америке, а до европског копна већ је стигао као вантропски циклон.

У овом тренутку над средишњим Атлантиком налази се још један ураган, по имену Лесли, који ће на свом путу преко отвореног океана ојачати на олују другу категорије са вјетровима од 180 км/х. Ни он неће угрожавати копно Америке, а на свом путу ка сјевероистоку, постепено ће слабити према Азорским острвима, којима ће донијети јаке вјетрове, високе таласе и обилне падавине, али не и разарања и веће посљедице.

До ових острва стићи ће током викенда доста ослабљен као бивши ураган.

Он ће потом на путу ка Португалу и југозападној Европи даље слабити, али овим предјелима као вантропски снажан циклон донијети обилне падавине и олујне вјетрове, приобалним предјелима веома високе таласе.

Сезона урагана на сјеверном Атлантику траје од јуна до новембра, а њихов врхунац јавља се у просјеку током септембра. Овогодишњи септембар донио је велико затишје, али је ипак снажан ураган Хелена разорио са Мексичког залива сјеверозапад Флориде и југоисток САД, при чему је погинуло преко 230 људи.

Да би урагани настали и били развијени и интензивни, мора постојати неколико услова, а један од њих је и врло топла вода океана, бар минимум 26-27 степени, док је она у Мексичком заливу чак 30 степени у овом дијелу године.

Научници су заиста изненађени да у истом тренутку буду активна три снажна урагана, од којих је један на путу ка Европи изгубио карактеристике урагана, али не и јаке олује.

Урагани и тропске олује углавном се крећу од истока ка западу, односно ка америчком копну, гдје неријетко направе заокрет и као снажни вантропски циклони снажним западним струјама стигну до сјеверозапада Европе.

Крик и Лесли су урагани који се неће ни упутити ка Америци, већ су одмах направили заокрет према европском копну, али на велику срећу до њих неће ни стићи као урагани, првенстевно јер су температуре воде Атлантика знатно ниже, а и доста су високе географске ширине.

Иначе, није изнененађење да урагани са тропског Атлантика стигну до Европе, при чему се на удару могу наћи подручја од Португала и Шпаније преко Француске, земаља Бенелукса и Британских острва и Ирске до Скандинавије и Исланда.

Срећом, ове појаве су веома ријетке.

Не тако давне, снажан ураган са тропског Атлантика као олуја прве категорије обрушио се директно на Ирску, преноси Телеграф.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана