Научници: Човјек „кривац“ за топлотне таласе у Европи и САД

Танјуг
Научници: Човјек „кривац“ за топлотне таласе у Европи и САД

ЛОНДОН - Јулски топлотни таласи у Европи и Северној Америци били би практично немогући без климатских промјена које је изазвао човјек, саопштили су научници.

Снажни топлотни таласи захватили су овог мјесеца јужну Европу, докелове САД, Мексика и Кине, са температурама изнад 45 степени Целзијуса, преноси Скај њуз.

Утицај климатских промјена видљив је у врелим таласима који су погодили планету овог мјесеца, а они постају све чешћи, закључује студија у оквиру међународне мреже која испитује временске прилике (World Weather Attribution - WWA).

Група научника која се бави проучавањем климатских промjена закључила је, упоређујући температурне рекорде, да су температуре измjерене овог мjесеца највише у протеклих 120.000 година, а вjероватно и у историји цивилизације, наводи АП.

Утврђено је и да је сагориєевање угља, уља и природног гаса, што узрокује пораст температуре, учинило топлотни талас у Кини 50 пута вероватнијим.

Истраживачи су открили да се ови јаки топлотни таласи сада могу очекивати отприлике једном сваких 15 година у Северној Америци, сваких 10 година у јужној Европи и сваких пет година у Кини.

Научници су упозорили да ће, ако пораст температуре достигне два степена, овакви догађаји, попут тренутног топлотног таласа постати још чешћи, и да ће се дешавати сваке две до пет година.

Без глобалног загриjaвања, овакве температуре у Европи и Северној Америци биле би готово немогуће, док би се топлотни талас у Кини очекивао само једном у 250 година, наводи Скај њуз

Европски топлотни талас је био 2,5 степени Целзиусових топлији, сjеверноамерички топлотни талас два степена топлији, а кинески топлотни талас један степен топлији због климатских промјена.

-Резултат ове студије није изненађујући. Свијет не престаје да сагоријева фосилна горива, клима се и даље загријава, а топлотни таласи постају све екстремнији. То је тако једноставно - рекла је Фридерике Ото, један од аутора извјештаја и климатолог са Института за климатске промјене и животну средину Грантхам на Империјал колеџ у Лондону.

Она је додала да је од виталне важности да  владе "законски уведу укидање фосилних горива на овогодишњој климатској конференцији ЦОП".

Док још неко време у потпуности не буду познате посљедице утицаја овогодишњих топлотних таласа, познато  је да је око 61.000 људи умрло  од узрока повезаних са екстремним температурама у Европи прошлог љета, наводи Скај њуз.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана