НАТО жели "војну шенгенску зону" због потенцијалног рата са Русијом

Srna
Foto: Freepik

БРИСЕЛ - Начелник одјељења европске логистике НАТО-а генерал-потпуковник Александар Солфранк позвао је европске државе да успоставе "војну шенгенску зону" како би се омогућило брзо кретање трупа, опреме и муниције у случају рата са Русијом.

"Вријеме нам истиче. Оно што не урадимо у мирнодопским условима неће бити спремно у случају кризе или рата", рекао је он у интервјуу за Ројтерс. 

Солфранк је задужен за Заједничку команду за подршку и омогућавање НАТО-а /ЈСЕЦ/, чије је сједиште у њемачком граду Улму и која координише кретање људи и материјала блока широм континента. Иако је ЈСЕЦ основан 2021. године како би се поједноставиле припреме за потенцијални рат са Русијом, његов рад је и даље онемогућен због прописа на националном нивоу. 

Солфранк је подсјетио да пренос муниције преко европских граница често захтијева посебне дозволе, док велики транспорт трупа или опреме може захтијевати претходно обавјештење. 

Он је предложио да европске земље успоставе "војну шенгенску зону" како би поправили ове недостатке. 

НАТО тренутно има 10.000 војника у осам борбених група стационираних широм источне Европе. 

Генерални секретар Јенс Столтенберг најавио је прошле године да има за циљ да подржи ове снаге са 300.000 војника у резерви. Према Столтенберговом плану, 100.000 ових војника могло би да стигне на бојно поље у року од седам дана, док би остатак дошао мјесец дана касније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана