НАТО одржао војну вјежбу у Румунији, тестиран ХИМАРС

Танјуг
НАТО одржао војну вјежбу у Румунији, тестиран ХИМАРС

БУКУРЕШТ- Амерички и француски војници, који су дио борбене групе НАТО у Румунији, одржале су војну вјежбу са циљем тестирања одбране источног бока алијансе.

Заједничке борбене вјежбе на полигону за обуку Капу Мидији на обали Црног Мора, назване “Краљевски орао 23”, обухватиле су око 350 припадника мултинационалних борбених група који су вјежбали испаљивање бојеве муниције из мобилног ракетног вишецјевног система ХИМАРС америчке производње, преноси АП.

Француски генерал Трикан де ла Гут, који предводи борбену групу, рекао је да је циљ вјежби да се “јачање заједничке способности” унутар мултинационалне групе у случају да се суочи са “стварним одбрамбеним сценаријем”.

Као одговор на руску војну операцију у Украјини прошлог фебруара, НАТО је појачао присуство на источном крилу Европе, укључујући слање додатних мултинационалних борбених група чланицама Алијансе Румунији, Мађарској, Бугарској и Словачкој.

НАТО је у јануару распоредио осматрачке авионе у Румунију, одакле ће обављати мисије праћења руских војних активности у близини граница алијансе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана