НАТО: Одобрен пакет помоћи БиХ

GS
НАТО: Одобрен пакет помоћи БиХ

Земље чланице НАТО-а одобриле су данас слање пакета помоћи Оружаним снагама БиХ и министарству одбране. Помоћ се однои на опремање одбрамбено-безбједносног система БиХ .

На министарском састанку земаља чланица НАТО-а о Иницијативи за изградњу одбрамбених и сигурносних капацитета, који је одржан 14 и 15. фебруара у Сједишту НАТО у Бриселу, званично је одобрен Пакет помоћи одбрамбено-безбједносном систему Босне и Херцеговине, који обухвата девет пројеката помоћи за одбрамбени систем и три пројекта помоћи за безбједносни систем БиХ.

Раније, на прошлом НАТО Самиту који је одржан у Мадриду 20. јуна 2022. године, донесена је Одлука о прилагођеном пакету помоћи БиХ.

С тим у вези, у наредном периоду ће се приступити изради имплементацијског плана, што ће одредити и динамику испоруке опреме предвиђене пројектима помоћи за опремање Оружаних снага БиХ и Министарства безбједности БиХ.

Ради се о пројектима који вриједе десетке милиона евра, а чија ће реализација значити практичну подршку одбрамбено-безбједносном систему БИХ и у сваком случају значајно допринијети јачању одбрамбено-безбједносних капацитета.

Земље чланице НАТО-а и одређене партнерске земље су исказале велики интерес за учешће и реализацију предвиђених пројеката.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана