НАТО још тражи назив за нову операцију помоћи Украјини

Танјуг
Foto: Фајненшнл Тајмс

БРИСЕЛ - Лидери НАТО земаља требало би да на самиту у Вашингтону наредне седмице усвоје план операције за координацију испоруке оружја Украјини и обуку украјинских снага, али још увијек није пронађен назив за ту иницијативу.

Алијанса, наиме, настоји да смисли назив који би задовољио представнике свих земаља чланица НАТО, што одражава осјетљивост на улогу овог савеза у пружању помоћи Украјини, преноси Ројтерс.

Министри НАТО су се прошлог мјесеца сложили да ће тај војни савез преузети на себе велики дио посла Контакт групе за одбрану Украјине коју предводе САД, познате и под називом Рамштајн група, а која је започела координацију војне помоћи Кијеву након инвазије Русије 2022., подсећа британска агенција.

Неки званичници су помињали првобитно назив “мисија” како би означили нову операцију, на чијем челу би, како се очекује, требало да буде НАТО генерал са три звјездице чија је база у Њемачкој, наводи агенција.

Коришћена је при том скраћеница НМУ (Нато мисија у Украјини), али су дипломате навеле да је Њемачка имала примедбу на употребу речи “мисија”, јер би то, како су навели, могло да сугерише да ће НАТО слати трупе у Украјину, што је Алијанса искључила као могућност како би избегла директни конфликт са руским снагама.

Званичници су онда смислили нови назив који гласи НАТО помоћ у безбедности и обуци Украјине (НСАТУ), али су неке земље изразиле незадовољство тим именом јер је, како су навели, неодређено.

Један високи дипломата НАТО изјавио је да све те скраћенице звуче чудно и немају политички призвук.

Дипломате још увијек трагају за новим називом који би био свима прихватљив док се самит НАТО у Вашингтону приближава наредног уторка.

“Још увек трагамо за добрим називом”, изјавио је високи дипломата који није желио да буде именован.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана