НАТО је упозорен: Спремите се за најгори сценарио

ГС
НАТО је упозорен: Спремите се за најгори сценарио

БЕРЛИН - Њемачки министар одбране Борис Писторијус позвао је НАТО да се припреми за "најгори сценарио" наводећи да би Алијанса могла бити нападнута у наредној деценији.

Писторијусов став долази усред страха да би Доналд Трамп могао да се врати у Бијелу кућу и прошлонедјељних коментара бившег америчког предсједника да ће "охрабрити" Русију да нападне сваку земљу која не плаћа довољно Алијанси.

Кремљ је своју пуну специјалну војну операцију на Украјину представио као посредни рат између Москве и НАТО-а, а предсједник Џо Бајден је рекао да би Владимир Путин на крају могао да нападне Алијансу, иако је руски предсједник то одбацио.

Писторијус је на Минхенској безбједносној конференцији изнио тврдњу да је Алијанса угрожена.

Он је рекао делегатима да је посвеćеност чланица НАТО-а да потроше најмање два процента БДП-а на одбрану само "почетна тачка".

Писторијус је такође рекао да би неуспјех америчког Конгреса да одобри војну помоć Украјини могао да нашкоди безбједносној сарадњи, нашкоди америчким одбрамбеним извођачима и ослаби Европу.

Предсједник Џо Бајден је за пад доњецког града Авдијевке у суботу окривио заустављени пакет помоћи Кијеву од 60 милијарди долара.

Писторијус је такође издао злокобно упозорење о томе шта би Владимир Путин могао да уради не само у Украјини веć и касније.

"Европа је далеко од Ајове или Висконсина, али је ипак веома близу у смислу безбједносне политике", рекао је он за "Блоомберг" у интервјуу.

Још је рекао:

"Мање безбједности у Европи значи мање безбједности за Сједињене Државе", рекао је Писторијус.

Такође, додао је:

"Не могу да предвидим да ли и када може доћи до напада на територију НАТО-а. Али то би могло да се деси за пет до осам година", преноси "б92"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана