НАТО: „Изузетно далеко“ околности за могућу употебу нуклеарног оружја

Срна
НАТО: „Изузетно далеко“ околности за могућу употебу нуклеарног оружја

МОСКВА – Околности у којима би НАТО можда морао да употријеби нуклеарно оружје су „изузетно далеко“, наводи се у саопштењу које Алијанса усвојила на самиту у Вилњусу.

„Циљ НАТО је безбједнији свијет за све, ми настојимо да створимо безбједносно окружење за свијет без нуклеарног оружја. Околности у којима би НАТО можда морао да употријеби нуклеарно оружје су изузетно далеко. Свако коришћење нуклеарног оружја против НАТО-а би суштински промијенило природу сукоба“, наводи се у саопштењу.

НАТО је, такође, саопштио да предузима кораке да осигура безбједност своје мисије нуклеарног одвраћања, која укључује мјере за „модернизацију нуклеарних способности НАТО-а и ажурирање планирања за повећање флексибилности и прилагодљивости нуклеарних снага Алијансе“.

„Према томе, појачаћемо обуку и вјежбе које симулирају конвенционалну и нуклеарну димензију кризе или сукоба, омогућавајући већу кохерентност између конвенционалних и нуклеарних компоненти одвраћања и одбране НАТО-а у свим доменима и читавом спектру сукоба“, наводи се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана