НАТО ће обезбиједити 1.000 пројектила за "патриот" појединим савезницима

Танјуг
НАТО ће обезбиједити 1.000 пројектила за "патриот" појединим савезницима

БРИСЕЛ- Агенција НАТО за набавку и подршку подржаће коалицију савезника, укључујући Њемачку, Холандију, Румунију и Шпанију да набаве 1.000 пројектила за систем "патриот" како би појачале противваздушну одбрану док траје рат Русије против Украјине.

Уговор ће проширити европску производњу пројектила за "патриот", појачавајући набавку и осигуравајући залихе за савезнике, наводи се на сајту НАТО.

"Поздрављам правовремену најаву савезника да уложе у 1.000 нових пројектила за 'патриот', како би се побољшала безбедност Алијансе. Ова инвестиција показује снагу трансатланске одбрамбене сарадње и посвећеност НАТО да пружи безбедност својим народима. Руски напади ракетама и дроновима на украјинске цивиле, градове и села, показују колико је важна модерна ваздушна одбрана. Појачавање производње муниције је кључ за украјинску безбjедност, али и нашу", рекао је генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг.

Уговор вриједан 5,5 милијарди долара додељен је ЦОМЛОГ-у, заједничком подухвату америчке компаније Рајтион и њемачкој компанији МБДА, која се налази у немачком Шробенхаузену.

На сајту се наводи да ће велика поруџбина довести до изградње производног погона "патриот" пројектила у Њемачкој.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана