Настављено испуштање радиоактивне воде из Фукушиме у океан

Танјуг
Настављено испуштање радиоактивне воде из Фукушиме у океан

ТОКИО - Из оштећене јапанске нуклеарне електране Фукушима, данас је почело треће испуштање 7.800 тона пречишћене радиоактивне отпадне воде у океан.

Јапански званичници су рекли да су два претходна испуштања завршена без проблема, пренио је АП.

Како се наводи, оператер нуклеарке компанија TEPCO испустио је 7.800 тона пречишћене воде у сваком од прва два испуштања и планира да испусти исту количину у трећој серији до 20. новембра. Испуштање пречишћене радиоактивне воде из Фукушиме почело је у августу и наставиће се у наредним деценијама.

Око 1,34 милиона тона радиоактивне отпадне воде ускладиштено је у око 1.000 резервоара у нуклеарки, која је тешко оштећена у катастрофалном земљотресу и цунамију 2011. године.

Испуштању пречишћене радиоактивне воде из Фукушиме у океан оштро се противе рибарске групе и сусједне земље, укључујући Јужну Кореју, гдје су стотине људи организовали протесте.

Кина је забранила увоз свих јапанских плодова из мора, што је наштетило јапанским произвођачима и извозницима. Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА) саопштила је да би, ако се испуштање изврши како је планирано, то имало занемарљив утицај на животну средину и здравље људи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана