Настављени протести у Кијеву

Aгенције
Настављени протести у Кијеву

Кијев - Демонстрације у Украјини ушле су у четврту недјељу, дан након неуспјеле полицијске акције над демонстрантима у Кијеву због чега су им САД запријетиле санкцијама.

Више од 1.000 људи налази се јутрос у Кијеву након мирне ноћи на Тргу независности гдје су демонстранти одлучни да остану.

Демонстранти су поставили нове барикаде на тргу умјесто оних које је полиција уклонила, и утврдили су их наносима снијега и врећама пијеска.

Специјална полиција покушала је у ноћи између уторка и сриједе да уклони демонстранте са Трга независности у тренутку док су у Кијеву били представници САД и ЕУ у настојању да са властима пронађу рјешење кризе.

Полицијска акција је, међутим, заустављена пошто је на хиљаде нових демонстраната дошло на трг па су се специјалци повукли након неколико сати.

САД су након тога јасно стале на страну украјинске опозиције и синоћ су најавиле да размишљају о санкцијама режиму.

"Нећу улазити у детаље, али размишљамо о неким политичким опцијама, иако још није донета никакава одлука, а санкције су део тога", изјавила је портпаролка Стејт департмента Џенифер Псаки.

Амерички секретар одбране Чак Хејгел је такође синоћ упозорио свог украјинског колегу Павла Лебедева на последице слања војске на демонстранте и изразио "гнушање".

Хиљаде људи је прошлу ноћ провело на Тргу независност у Кијеву. "Ноћ је добро прошла", рекао је агенцији Франс прес један од демонстраната Олег Поливко.

За њега, неуспех јучерашњег напада полиције је "добра лекција".

"Извукли су закључке - не могу се борити против сопственог народа", каже тај демонстрант.

Проевропска опозиција тражи одлазак украјинског председника Виктора Јануковича зато што је крајем новембра одбио да потпише Споразум о придруживању с ЕУ како би јачао везе са Русијом.

Демонстранте је забављала пјевачица Руслана, побједница Евровизије 2004. године. Она је поручила да је остало мање од шест дана до 17. децембра када Јанукович треба да путује у Москву на разговор са руским предсједником Владимиром Путином.

Према опозицији, Јанукович ће "продати Украјину Русији".

Јанукович би, према опозицији, могао да потпише споразум о прикључивању Украјине царинској унији бивших совјетских република. Украјинске власти, међутим, то демантују.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана